Gå till huvudinnehåll

2023-03-02 | 11:54

”Vi ska bygga världens grönaste batteri”

Västerås Northvolt Finnslätten

nortvolts logotype på utsidan av kontoret

Batteriföretaget Northvolt fortsätter att expandera vilket betyder ännu mer att göra för verksamheten i Västerås. Så fort vi tar fram en ny produkt testas den i fabriken där. Västerås är avgörande för oss, berättar Lina Jandér, Director of Workplace.

För tre år sedan, när Northvolt precis hade dragit i gång verksamheten i Västerås, fanns till en början bara ett utvecklingslaboratorium i mindre skala. Nu är det inte längre någon mindre skala att tala om här på Finnslätten.

– I dag har vi ett stort campus med forskning, utveckling, testning, en pilotfabrik och snart även en kontorsbyggnad, berättar Lina Jandér.

Lina Jandér är Director of Workplace på Northvolt.

En helt ny kontorsbyggnad
Företaget har totalt 1 000 anställda i Västerås och i dagsläget hyr man lokaler motsvarande 12 000 kvadratmeter av Castellum. Tillsammans har Castellum och Northvolt också utvecklat testceller för validering av battericeller och byggt Northvolts första R&D-facilitet i Västerås.

Trappan i kontorsbyggnaden är i en klass för sig, iögonfallande utan tvekan.
- Den är gjord helt i trä och är fribärande. Som en skulptur, ett konstverk i byggnadens mitt”, konstaterar Linda Jandér.

Den nya kontorsbyggnaden, som kommer att hänga samman med forskningsanläggningen och fabriken, byggs även den i samverkan med Castellum. Första etappen kommer att stå klar i april och kontorsbyggnaden blir själva campushjärtat, som Lina Jandér kallar det, med bland annat en stor restaurang och coffee shop.

”Northvolt inspirerar”
Northvolt är utan tvekan ett välkommet inslag på Finnslätten enligt Daniel Westergren, affärsområdeschef vid Castellum.

– Vi hade en vision för området och här är Northvolt en väldigt viktig spelare och accelerator för den visionen. Vi har hela tiden velat skapa en plats där våra hyresgäster och andra företag i området kan locka till sig de vassaste talangerna i världen. Nu skapar vi ett av de bättre elektrifieringsklustren i Europa.

Dessutom, menar Daniel Westergren, inspirerar Northvolt – på en massa sätt.

– Deras mål är att skapa det grönaste batteriet på marknaden och det är väldigt inspirerande. De är också ett föredöme när det gäller att arbeta med snabba processer och korta ledtider. Vi kan lära oss massor av företag som Northvolt.

Full fart framåt
Northvolt har i dag flera batterifabriker under utveckling. I Göteborg, Borlänge, Skellefteå och även i Tyskland och Polen. Fabriken i Skellefteå gjorde sin första kundleverans av battericeller i somras.

Planen framåt är full fart framåt. Northvolt fortsätter att expandera och utveckla kapaciteten i alla sina anläggningar och ju fler fabriksenheter man skapar, desto mer blir det att göra i Västerås.

– Så fort vi tar fram en ny produkt testas den i fabriken i Västerås innan vi börjar med storskalig produktion. Verksamheten i Västerås är avgörande för oss, berättar Lina Jandér.

”En stark region”
Varför blev det Västerås då? Jo, det finns flera anledningar till det.

– Det är lätt att få tag på rätt kompetens i området, här finns andra bolag som är besläktade med elektrifiering på något sätt. Att Västerås ligger nära Stockholm är också viktigt. Mälardalen är en logistiskt stark region, både när det gäller person- och godstrafik, säger Lina Jandér.

”Världens grönaste batteri”
Det händer utan tvekan mycket hos Northvolt och det händer fort. Och målet, i allt man gör, är som sagt att bygga världens grönaste batteri.

– Dels handlar det om att placera fabrikerna där vi har tillgång till el från förnyelsebara källor, dels jobbar vi alltid nära våra leverantörer fö!r att säkra en hållbar process förklarar Lina Jandér och fortsätter:

– Vi har också en återvinningsverksamhet som vi kallar Revolt. De utvinner material ur förbrukade batterier som sedan återförs i nya produkter och är en viktig del i att producera världens grönaste batterier

Mer att läsa

2023-03-28

”Jag är helt övertygad om att det går att se i ett färdigställt projekt om det skett en god samverkan eller inte”

2023-03-02

Högkonjunktur - mitt i en kris?

2022-12-07

Nya MAX-restaurangen i ett superbra läge på Tunbytorp

2022-12-05

Svenska Takelement - en framgångssaga om tre systrar och pappas uppfinning