Gå till huvudinnehåll
Visionsbild av fastigheten.

Modernt och hållbart i Jönköping

Castellum är i full gång och bygger nya lokaler åt Domstolsverket med plats för både Göta Hovrätt och Kammarrätten i Jönköping. Det blir en modern och hållbar byggnad som samtidigt andas anrik historia. Belägen intill vackra Munksjön, ljussatt av genomgående atrier och utrustad med framtidens energilösning. Under våren 2023 färdigställs byggnaden och därefter sker inflytt för hyresgästen.

10 000 kvm lokalyta Miljöcertifierat Takterrasser

Bakgrund

Göta Hovrätt i Jönköping har huserat i samma lokaler sedan… 1650-talet! Eftersom kraven på säkerhet och ny teknik ständigt förändras behövde man nu se sig om efter en ny adress. Målet med den nya byggnaden för Göta Hovrätt och Kammarrätten har varit att skapa en modern och hållbar byggnad där ”respekt och värdighet balanseras med ödmjukhet och öppenhet”.

Antal våningsplan 7 inkl. källare
Inflyttning Höst/Vinter 2022
Uthyrningsbar yta 10 000 kvm
Certifiering Miljöbyggnad guld
"Projektet stärker vår position som samhällsbyggare och det känns fantastiskt."
Christian NilssonProjektutvecklare

Om projektet

Domstolsbyggnaden, som blir 10 000 kvadratmeter stor, har totalt sju våningsplan varav de fyra översta rymmer kontorsytor. Genom att dessa våningar dras tillbaka i förhållande till våningarna under skapas takterrasser som i sin tur öppnar upp för mötesplatser med utsikt över Munksjön och kajpromenaden. Fasaden är keramisk och hänger utanpå huset i ett slags stålskelett. En hållbar och väderbeständig fasad vilket rimmar bra med målen.

- Det är verkligen, som arkitekterna själva beskriver det, en värdig byggnad och ett fint tillskott till miljön. Byggnaden är ståtlig, modern och hållbar bland annat utifrån de materialval som gjorts, menar projektledare Christan Nilsson.

Castellum arbetar sedan tidigare med Domstolsverket, bland annat i ett stort och pågående projekt i Malmö. Att få utveckla det samarbetet ytterligare betyder mycket.

Castellum avyttrade fastigheten i december 2022. Tillträde sker när Castellum färdigställt byggnaden våren 2023. Försäljningen medför ingen förändring när det gäller hyresgäst utan det är fortfarande Domstolsverket med Göta Hovrätt och Kammarrätten i Jönköping.

Visionsbild av innemiljö.

Effektiv energiförbrukning

Atrier skapar harmoni och säsongslagrar energi

Interiört kommer det att andas småländsk skog, bland annat genom att lyfta material som sten och trä. Dessutom ljussätts byggnaden inifrån av två genomgående atrier vars väggar är helt glasade. Ljusgården med sitt träd på entréplan bildar tillsammans med det dubbelhöga rummet en harmonisk miljö

Byggnaden har även en så kallad akviferlösning, ett slags underjordisk energlagringsplats som gör det möjligt att säsongslagra energi. Hur? Jo, genom att kallt vatten pumpas upp ur de kalla brunnarna på sommaren för att användas i byggnadens kylsystem. Det uppvärmda returvattnet pumpas sedan tillbaka under jorden och lagras till vintern då det används till byggnadens värmesystem. Den fiffiga lösningen minskar energiförbrukningen med 15 till 20 procent.

Här ligger Domstols­byggnaden

Kontakta oss

Projektledare

Christian Nilsson

Varför Castellum?

Vi har lokalerna

Med ett av Skandinaviens största bestånd av kontorsfastigheter kan vi erbjuda ett stort utbud av lokaler i olika lägen. I flera städer har vi också komplett utrustade, nyckelfärdiga kontor liksom coworking-platser med fullservice, tillträde dygnet runt och ett stort tjänsteutbud.

Vi jobbar hållbart

Som Nordens mest hållbara fastighetsbolag ser vi till att alla våra nybyggnadsprojekt miljöcertifieras. Dessutom erbjuder vi våra hyresgäster allt från gröna hyresavtal till energieffektiva och klimatneutrala fastigheter - alltid med en trygg och hälsosam arbetsmiljö.

Vi tittar runt hörnet

För att möta morgondagens behov håller vi koll på den senaste arbetslivsforskningen, tar till oss nya rön, gör egna undersökningar och släpper den årliga trendrapporten Framtidens arbetsliv. Men den allra viktigaste framtidsspaningen sker i den dagliga dialogen med våra hyresgäster.

Vi är lokala och nära

Med ett starkt lokalt engagemang och egen personal på plats på alla våra orter kan vi erbjuda den där personliga kontakten och lokalkännedomen som vi vet är så viktig. Vi sköter om våra egna fastigheter, och som kund har du alltid tillgång till ett eget husteam som ser till att du trivs hos oss.