Att vara lärling är en fantastisk erfarenhet

Albin Eklund uppskattar sin lärlingsplats som fastighetsskötare hos Castellum i Uppsala. – Jag trivs jättebra, det är ett roligt jobb med varierande arbetsuppgifter där jag lär mig mycket och får möjlighet att utvecklas.

Albin Eklund fyller 20 år i år och började som lärling hos Castellum i augusti förra året.

– Jag gick ut ekonomiprogrammet på Fyrisskolans gymnasium förra våren och eftersom jag tidigare sommarjobbat hos Castellum så ville jag gärna börja som lärling. Jag ser det som ett jättebra sätt att komma in på arbetsmarknaden, säger han.

Som lärling går man bredvid sin handledare och följer med runt på alla uppdrag för att sätta sig in i arbetet.

– Först och främst måste man lära känna alla våra fastigheter och sätta sig in i alla rutiner och den dagliga driften. Men vi arbetar också långsiktigt med till exempel energibesparingar och planering av framtida underhåll, säger Thomas Tedenlind, fastighetsansvarig på Castellum i Uppsala och handledare till Albin.

Han tycker att Albin lärt sig snabbt och därför har han fått mer och mer eget ansvar.

– Albin är väldigt självgående och det är en bra egenskap. Nu klarar han mycket på egen hand och har en tjänstebil för att kunna köra runt på olika uppdrag utan mig, säger Thomas.

Förutom de dagliga rutinerna så tar man emot felanmälningar och det dyker ständigt upp olika akuta saker som måste åtgärdas.

– Det roligaste med jobbet är att man aldrig vet vad som ska hända och variationen i arbetsuppgifterna. Jag får ett stort förtroende och tar mycket eget ansvar, vilket känns positivt, säger Albin.

Det är en hel del teknik i dagens fastigheter med olika digitala system. Mycket handlar om inomhusklimat som luft, fläktar, temperatur och värmesystem med mera.

– Det är avancerade system och mycket att hålla reda på men man lär sig undan för undan, säger Albin.

Han uppskattar också att arbetet är serviceinriktat och socialt.

– Jag träffar väldigt många olika människor under en dag som olika kunder, hyresgäster och entreprenörer. Jag har även fantastiska kollegor och vi trivs väldigt bra ihop och har roligt tillsammans på jobbet.

Lärlingstjänsten pågår under ett år och tar slut efter sommaren för Albins del. Men han ser ljust på framtiden.

– Att vara lärling är en fantastisk erfarenhet. Jag hoppas att jag får fortsätta arbeta som fastighetsskötare här på Castellum eller hos någon annan fastighetsägare. Den förre lärlingen har fått fast tjänst som fastighetsskötare och behovet av fastighetsskötare ökar eftersom fastighetsbranschen växer.

Albin ser också goda möjligheter att utvecklas vidare hos Castellum.

– Castellum är en bra arbetsgivare som ser till medarbetarnas personliga utveckling. I nuläget trivs jag jättebra med jobbet som fastighetsskötare, men i framtiden kan jag absolut tänka mig att arbeta med andra uppgifter.