”Klimatarbetet handlar inte om välgörenhet för naturens och trädens skull. Det är mänskligheten som måste rädda sig själv”

Mitt under stekande solsommar började han på Castellum som projektledare för ”100 på sol”, en av Nordens mest ambitiösa solcellssatsningar. Strålande nyheter för både oss och planeten – men vem är Max Börling?

Hallå där, Max! Kan du berätta lite om dig själv?
Jag är en 28 år gammal göteborgare, född och uppvuxen i Majorna men numera bosatt i Linné tillsammans med min flickvän Anna och vår son som just passerat sitt första halvår. Som ung hade jag planer på att bli läkare, men kände snart att det var mer spännande med tekniska utmaningar. Jag pluggade på Chalmers och tog en master inom hållbara energisystem. På konsultbolaget AFRY skrev jag mitt exjobb om off grid-byggnader, alltså hus som är frikopplade från elnätet och löser sina energibehov på egen hand. Det ledde till att jag blev anställd som konsult på AFRY, där jag fick hjälpa många fastighetsbolag med solceller.

Och det var så du kom i kontakt med Castellum?
Nej, faktiskt inte. Givetvis hade jag hört namnet, men visste inte mycket mer än så. Jag såg en jobbannons på LinkedIn, blev nyfiken och sökte jobbet. Konsultrollen kändes lite begränsad, med enstaka punktinsatser och en hel del ”copy and paste”. Jag var ute efter en bredare roll med större perspektiv. I samband med flera intervjuer fick jag verkligen upp ögonen för Castellums unika klimatarbete. Jag hade aldrig stött på ett bolag som jobbar lika hårt och brinner så starkt.

Vad ska du göra i din nya roll?
Huvudfokus ligger på ”100 på sol” och att snarast ta oss fram till målet med hundra solenergianläggningar på Castellums fastigheter senast år 2025. Jag är övertygad om att vi klarar det, men också att det är bara början. Sen tror och hoppas jag bli involverad i en hel del projektutveckling, som till exempel kring Gateway Säve.

Och så har du ett stort projekt på hemmaplan?
Ja, det kan man säga. Jag har fått lägga golfklubban åt sidan, och mitt största fritidsintresse är nu vår son Adrian. Det är mycket spännande. Varje gång man tror att man förstått hur det funkar händer något som förändrar hela spelplanen. Det är nya utmaningar hela tiden.

Du är ung och har en nyfödd son. Hur påverkar det din syn på klimatkris och larmrapporter?
Jag tror att vår generation tar det betydligt mer seriöst än tidigare - fast ändå inte så mycket som vi borde göra. Först och främst måste folk förstå och vara beredda att betala priset för den enorma omställningen. Det gäller inte bara oss som individer, det handlar om nationer och hela världsdelar som måste ta gemensamt ansvar. Jag tror att vi behöver bli mer pressade till ansvar, med hårdare regler på alla nivåer. Samtidigt kan jag bli provocerad av uttrycket ”rädda planeten”. Det handlar ju inte om välgörenhet för naturens och trädens skull. Jorden klarar sig. Det är mänskligheten som måste rädda sig själv.