En försmak på drömjobbet

Castellum vill öka ungdomars möjlighet till framtida sysselsättning och att komma in på arbetsmarknaden genom att ta emot lärlingar. – Jag lär mig jättemycket samtidigt som jag känner att jag gör nytta och kan bidra till verksamheten, säger Max Andskär, LIA-praktikant på Castellum Säve.

Max Andskär är 23 år och studerar andra året till teknisk förvaltare på Fastighetsakademin i Göteborg. Under hösten gör han sin första LIA, lärande i arbete, på Castellum Säve.

– Det är väldigt roligt och intressant. Jag trivs jättebra och får ett fantastiskt stöd från både kollegor och chefer vilket gör att jag utvecklas och får nya kunskaper, säger Max.

Max handledare Anders Fredriksson som är affärsområdeschef och flygplatschef på Säve tycker att det är viktigt att de lärlingar som kommer till Castellum känner att det är meningsfullt och givande.

– På Castellum har vi, som ett led i vårt arbete med social hållbarhet, tagit ett strategiskt beslut att vara en del i den kompetenshöjande möjlighet som det innebär att ta emot lärlingar. För att skapa förutsättningar för en bra och lärorik LIA-period har vi jobbat fram en strukturerad modell som vi följer, säger Anders.

Som handledare är det viktigt att vara förberedd och ha en plan när lärlingen kommer. Lärlingen får ett specifikt uppdrag som gör att de kan vara självgående och som sedan följs upp.

– Jag tror verkligen på lärlingssystemet och ser det som win-win för både oss och lärlingen. Det är viktigt att ta del av vad lärlingen har att ge, lyssna på deras idéer och verkligen se till att de blir en del av teamet. Att ha en lärling är inte en belastning utan en resurs och något som ger möjligheter. Genom att styra in lärlingarna mot vår profil och vårt tänk kan de utvecklas till våra framtida kollegor, säger Anders.

Säve flygplats är ett unikt utvecklingsområde där Castellum planerar ett framtida flexibelt logistiknav och testområde med fokus på hållbara transporter och mobilitet. Här finns helikopterverksamhet för ambulans och polis samt utbildningar och tester för utveckling av elflyg, autonoma fordon och drönarteknik.

– Det är en väldigt spännande praktikplats och jag har fått en god inblick i alla verksamhetsområden samt hur det fungerar med drift och underhåll. Jag jobbar med ett projekt där jag ser över brandskyddet men jag är också med på till exempel planeringsmöten med byggare och just nu skriver jag en anbudsförfrågan.

Max ser Castellum som ett företag där han gärna skulle jobba i framtiden.

– Mitt drömjobb är att arbeta med fastighetsutveckling, gärna med fokus på effektiviseringar, energibesparing och miljöcertifieringar. Castellum ligger i framkant när det gäller miljöfrågor och de har en platt organisation med goda möjligheter att avancera för den som vill utvecklas på sin arbetsplats, säger Max.

Är du sugen på praktik på Castellum? Connecta med oss!