Önskeläget blev verklighet för Atab och Soft Design

– Susanne på Castellum presenterade en ledig tomt där alla andra sa att inga lediga tomter fanns. Vi tappade hakan. Det var helt enkelt perfekt för oss.

Thomas Johnsson, produktionschef på Atab, som utvecklar och tillverkar förarlösa trucksystem, är supernöjd med företagets nya anläggning i Mölndal. Inte minst då med läget.

– Hösten 2015 började vi leta nya lokaler. Dels behövde vi större verkstadsytor för att möta en ökande efterfrågan, dels ville vi gärna flytta ihop med Soft Design, som gör mjukvaran till våra produkter.

Atab var sedan länge etablerade i Partille, medan Soft Design hade sina lokaler i Kungsbacka. Mölndal ligger ungefär mittemellan och såg ut att bli en bra lösning för alla. Problemet var bristen på ledig tomtmark. Och det var här Susanne med efternamnet Treutiger kom in i bilden.

– Vi började så smått ge upp hoppet om att hitta en ledig tomt, när vi fick kontakt med Susanne Treutiger, som är uthyrare på Castellum. När hon visade tomten på Neongatan i Mölndal var det inget att tveka på, säger Thomas Johnsson.

I januari 2018 stod den nya tvåvåningsbyggnaden med verkstad, kontor och lager på totalt 2 500 kvm klar, och de båda företagen kunde flytta in sina nya lokaler. Anläggningen, som är miljöcertifierad enligt Miljöbyggnad Silver, har utformats helt efter Atabs och Soft Designs behov. Både dagens och morgondagens.

– Vi har haft en konstruktiv dialog med både Castellum och byggentreprenören, Johansson & Rehn, under hela processen. Resultatet är en skräddarsydd anläggning som ger oss möjlighet att växa för framtiden.

I verkstaden, som är arbetsplats för cirka 25 av Atabs medarbetare, har vågar och planytor integrerats i betonggolvet för att det ska bli enklare att kalibrera truckarna med den höga precision som krävs. Separata utrymmen för slipning och svetsning bidrar till en god arbetsmiljö. Två entresolplan ger extra lagerytor och i taket finns tre traverser med en lyfthöjd på upp till sex meter. Den resterande ytan, 1 210 kvm, är kontor fördelade på två plan, med plats för ungefär 50 personer.

– Här fick vi god inspiration till utformningen genom att titta på hur några av Castellums andra kunder gjort. Vi bestämde oss för en lösning med separata kontor med rejäla fönster och en ljus, lugn färgsättning. Våra vänner på Soft Design valde i princip samma interiör, i övrigt hade de bara ett oeftergivligt krav – biljardbordet måste få en bra plats. Och självklart fick det det, säger Thomas Johnsson.