Castellum hjälpte DIGG att hitta hem

När DIGG, som är en helt ny myndighet för digital förvaltning, letade lokaler för sin verksamhet i Sundsvall fick de stor hjälp av Castellum som både erbjöd kontor med ett centralt läge och att vara en aktiv samarbetspartner under hela uppstartsperioden.

För DIGG var det viktigt att hitta en fastighetsägare som kunde vara delaktig genom hela processen med att skapa en ny attraktiv arbetsplats som grund för den nya myndighetens verksamhet och kultur.

– Castellum har varit ett fantastiskt stöd i allt vad det innebär att skapa en helt ny arbetsplats. Vi har haft ett tätt samarbete kring hur lokalerna skulle utformas för att passa våra behov och stödja verksamheten. Det betydde mycket för oss att Castellum hade så goda kontakter med flera lokala samarbetspartners, från arkitekter till hantverkare och själva ombyggnationen gick väldigt smidigt. Dessutom var det en snäv tidplan då vi bara hade bara några månader på oss från det att vi skrev kontrakt till inflyttning, säger Bengt Kjellson, ledde arbetet i organisationskommittén för DIGG fram till starten.

Charlotte Vikström som arbetar som kontorsexpert på Castellum hjälpte DIGG både med utformningen av kontoret och med att utbilda medarbetarna i hur man arbetar aktivitetsbaserat och drar nytta av det som kontoret erbjuder.

– Att analysera behov och arbetssätt var lite speciellt i detta projekt eftersom verksamheten inte fanns när vi skulle skapa kontoret. Vi fick göra antaganden om hur verksamheten skulle arbeta vilket tillsammans med en tydlig målbild och beprövad erfarenhet från andra projekt gav ett bra underlag. Även vi på Castellum är jättenöjda med resultatet, säger Charlotte Vikström. Kontoret andas nytänkande och har en varierad arbetsmiljö som möter moderna sätt att arbeta på.

"Vi är så stolta över våra nya lokaler, det märks att de som kommer hit blir imponerade"

DIGG startade sin verksamhet den 1 september 2018 och är en myndighet som ska driva på, samordna och stödja digitaliseringen i offentlig förvaltning, det vill säga kommuner, landsting och statliga myndigheter.

– Vår verksamhet bygger på samverkan och därför vill vi ha ett kontor som stödjer ett aktivitetsbaserat och flexibelt arbetssätt. Lokalerna ska fungera väl för möten, både här och på distans, säger Bengt Kjellson.

Det är också viktigt att lokalerna sänder ut rätt signaler om vad verksamheten står för och känns välkomnande. Det första som möter besökarna är en stor luftig loungeavdelning, ett vardagsrum med olika typer av sittgrupper, både mjuka soffor och kontorsplatser i olika höjd.

– Castellum har verkligen bidragit med sin expertis kring hur vi optimerar kontorets möjligheter och praktiserar det flexibla arbetssättet.

I lokalerna finns också olika mötesrum, gemensamma utrymmen för lunch och fika samt många kul inredningsdetaljer, som till exempel geometriska öppningar i rumsavdelande väggar som kan fungera både som ljusinsläpp och sittplatser. Allt går i en genomtänkt färgsättning bestående av dova pasteller som matchar DIGG:s grafiska profil. Dessutom ett bordtennisbord och duschmöjligheter.

– Det märks att de som kommer hit blir imponerade. Vi som jobbar här trivs också jättebra och känner oss stolta över lokalerna. Det är viktigt, inte minst när det gäller rekrytering och att kunna attrahera folk att vilja jobba här, säger Bengt Kjellson.