Logistiken går som på räls i Castellums nybyggda fastighet

– Tack vare Castellum har vi fått möjlighet att bygga en helt ny fastighet med både lager, distribution och kontor som passar vår verksamhet perfekt, säger Daniel Johnsson. Han är vd på Exertis CapTech som är en av Nordens största och snabbast växande distributörer av IT, AV och Entertainment, något som ställer stora krav på lokalerna.

Exertis CapTech och Castellum har en relation sedan början av 2000-talet.

– Vi hyrde våra första lokaler på Datavägen i västra Göteborg, säger Daniel Johnsson.

Efter ett par år hade de växt ur lokalerna och då byggde Castellum till lokalen och tredubblade ytan, men även denna ytan växte man ut. Därför hyrde de 2011 ytterligare en lokal av Castellum i närheten av den första, samtidigt som de började leta efter något ännu större.

– Vi tittade på flera olika alternativ men inget kändes klockrent. Till slut hittade vi en tomt i Mölndal som vi blev intresserade av. Med hjälp av Henrik Axelsson, fastighetsutvecklingschef på Castellum, lyckades vi övertala kommunen att vi skulle få bygga på tomten.

I början av 2018 stod byggnaden klar men CapTech fortsatte att hyra sinagamla lokaler parallellt för att få en så smidig övergång som möjligt.

– Först gällde det att få vår nya robot på plats, en investering på 60 miljoner kronor. I början av mars var den igång och vi kunde börja flytta över distributionen till den nya fastigheten.

Flytten har sedan skett i olika omgångar och i oktober 2018 var all personal på plats, lagom till högsäsongen inför black friday och jul.

– Vi samarbetar med drygt 250 tillverkare och över 4 000 återförsäljare över hela Norden. Vi är en fokuserad distributör med stort engagemang och med det menar vi att vi har en mycket hög kunskapsnivå när det gäller det vi arbetar med och säljer samt att vi alltid strävar efter att leverera snabbt och med hög kvalitet.

Det är här CapTechs imponerande 150 meter långa robot kommer in i bilden och verksamheten på lagret för tankarna till en jättelik och modern version av "tomteverkstaden" på julafton. 46 skyttlar jobbar för högtryck med att hämta varor som sedan förpackas manuellt innan kartongen åker vidare på en räls för paketering och adressering.

– Vi behandlar 1 500 order per timma. Eftersom alla varor har olika form och utseende så görs detta för hand vid våra tre plockstationer.

Lokalerna har utformats i nära samarbete och dialog med Castellum för att specifikt motsvara CapTechs behov.

– Vår kärnverksamhet har alltid varit att bygga datorer, något som successivt utökats med allt fler produkter och affärsområden. Därför är väl fungerande lokaler med hög driftsäkerhet ett grundläggande krav för att vi istället ska kunna lägga fokus på att optimera vår affär.

Lagret i den nya byggnaden är på 16 000 kvadratmeter med en takhöjd på tolv meter och det integrerade kontoret på 3 000 kvadratmeter.

– Vi sitter i öppna landskap och har förutom tre säljavdelningar även inköps-, marknads- och ekonomiavdelning samt returavdelning och en enhet för PC-bygge och konfiguration.

Dessutom flera konferensrum och gemensamma ytor som lounge, matsal och kök. Det finns också gym, omklädningsrum och vilorum.

– Vi trivs jättebra och det betyder mycket med ändamålsenliga lokaler som byggts efter våra önskemål för att passa våra specifika behov.

Captech är i dag Sveriges största leverantör av datorer som skräddarsys efter kundens önskemål samt erbjuder även en rad konfigureringstjänster, monitorer, komponenter, nätverk, servrar, mjukvara, olika tillbehör och det mesta inom gaming. Ett annat stort område är AV och Large Display, det vill säga ljud- och bildteknik för konferensrum, utbildningslokaler och digital skyltning. Dessutom har de blivit väldigt stora inom entertainment (ex. spel och leksaker).

Men trots att Exertis Captech nyligen flyttat in i nya fina lokalerna har verksamheten växt så mycket det senaste året att de redan sneglar på granntomten.

– I väntan på att vi får möjlighet att bygga ut ytterligare så har vi hyrt våra första lokaler på Datavägen igen så cirkeln är sluten, säger Daniel och skrattar.