Speeds automationslösning utnyttjar ytorna maximalt

2011 flyttade Speed Group in i Castellums fastighet i Arendals hamnområde strax utanför Göteborg. – Förutsättningarna var väldigt goda. Vi behövde en anläggning med ett strategiskt geografiskt läge nära hamnen och dessutom passade lokalernas utformning vår verksamhet mycket väl, säger Anders Appelqvist, vd.

Speed Group grundades år 2004 och har växt enormt sedan starten. De är i dag en nationell aktör med över 1000 medarbetare och stora moderna lager- och logistikcenter på flera platser runt om i Sverige och med huvudkontor i Borås.

– Rätt lokaler är avgörande för vår verksamhet, vi fokuserar på att lösa våra kunders individuella behov vilket också ställer krav på flexibilitet, säger Anders Appelqvist.

Lokalen i Göteborgs hamn har en yta på 28 000 kvadratmeter för lager och logistikanläggning samt 1 000 kvadratmeter kontor.

– Genom vår automatiserade robotanläggning, som första 3PL aktör i Norden, har vi full flexibilitet när det gäller volym och olika typer av logistikuppdrag.

Roboten utnyttjar ytorna maximalt och sorterar in produkterna där det finns plats och håller sedan koll på var de finns.

– Fördelen med AutoStore är bland annat att det är mycket yteffektivt. Vi behöver till exempel inte ha plats för truckgångar som i ett manuellt lager. Det är också ett mycket driftsäkert system som sällan går ner, och går en robot eller en station sönder kan man fortsatt köra systemet säger Nicklas Wall, Head of Logistics Operation på Speed i Göteborg.

De 52 robotarna är batteridrivna och känner själva av när de behöver åka in till laddstationen och laddas. Totalt kan 1 200 order per timme behandlas.

För Speed Group är hållbar utveckling utifrån dimensionerna social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet ett viktigt affärsverktyg som också är betydelsefullt för den egna företagskulturen.

– När det gäller hållbarhet är Castellum en värdefull partner eftersom de delar våra värderingar. Just nu håller vi till exempel på att byta ut alla traditionella lysrör till ledbelysning med sensorer som tänds där folk rör sig.

Lokalen motsvarar också kundernas allt högre krav på säkerhet när det gäller inbrott och brandklassning.

– Fastigheten är från början byggd med mycket höga säkerhetskrav, själva byggnaden har till exempel en betongklack på fyra meter utan fönster vilket gör att man inte kan bryta sig in genom väggarna. Området är också omgärdat av elstängsel.

Speed Group erbjuder sina kunder tredjepartslogistik med totalansvar för allt från lager, logistik, bemanning och rekrytering till utbildning.

– Det är en bransch med snabba förändringar och vi ser hur behovet av kostnadseffektiva och flexibla lösningar hela tiden växer hos våra kunder. Varje kunduppdrag är unikt och alla kräver sin egen lösning beroende på produktion och flöde, säger Anders Appelqvist.