Så kan nya WeXO utformas

WeXO är den nya samlingsplatsen för digital innovation som Castellum och Visma gemensamt står bakom. Under en vernissage på torsdagen presenterade arkitektbyråerna Arkitektbolaget, Henning Larsen och Tengbom sina förslag på hur WeXO kan utformas.

– Det är tre skilda och oerhört spännande förslag som presenterats av arkitekterna. Uppdraget var att ge förslag på en byggnad som kan fungera som ett community för utbyte kunskapsintensiva techbolag emellan och det ställer såklart höga krav på arkitekterna. När vi sedan väljer vilken arkitekt vi arbetar vidare med kan vi använda samtliga tre bidrag för att hämta inspiration och goda idéer, säger Jenny Rungegård, affärsområdeschef på Castellum Växjö.

Vilken arkitektbyrå som kommer att få det fortsatta uppdraget att utforma WeXO presenteras den 18 oktober. Bedömningsgruppen utgörs bland annat av representanter från Castellum och Visma, stadsarkitekten Henrik Wibroe och Anna Tenje, kommunstyrelsens ordförande.

Vad är WeXO?

WeXO är planerad att uppföras i Företagsstaden I11-området i Växjö. Visionen är ett community där nätverkande och idéspridning står i centrum, något som ska stärka Växjös position som IT-stad och underlätta rekrytering i branschen.

De första hyresgästerna kan enligt plan flytta in vid årsskiftet 2020/2021.

– Vårt mål är att bli en arbetsplats i världsklass och det är ett skäl till att vi blir en av hyresgästerna i WeXO. Ett annat skäl är att vi vill bidra aktivt till att flytta fram Växjös position som IT-stad. Genom att göra Växjö till det naturliga valet för kvalificerade och ambitiösa människor kommer både företagen och regionen att kunna fortsätta att växa och utvecklas, säger Jens Ahlstrand, projektansvarig på Visma Spcs.

WELL-certifierad byggnad

En del av arkitekternas uppdrag var att ta höjd för så kallad WELL-certifiering av byggnaden, en ny internationell standard som tar ansvar för människors hälsa och välbefinnande. Castellum vill även miljöcertifiera byggnaden med ambitionen att nå Miljöbyggnad Guld. Mer information om projektet hittar du på castellum.se.

Om Castellum

Castellum är ett av de största börsnoterade fastighetsbolagen i Sverige. Fastigheternas värde uppgår till 84 miljarder kronor. Fastighetsbeståndet består av kommersiella lokaler för kontor, butik, lager/logistik och samhällsfastigheter med en uthyrningsbar yta om 4,4 miljoner kvm. Castellum verkar genom en decentraliserad organisation med stark lokal närvaro i ett 20-tal städer i Sverige samt i Köpenhamn och Helsingfors.

I Växjö äger och förvaltar Castellum 6 fastigheter om sammanlagt 62 000 kvadratmeter till ett värde om cirka 1 100 miljoner kronor.

Castellum har under 2017 tilldelats flera utmärkelser för sitt hållbarhetsarbete, bland annat Global Sector Leader av GRESB vilket innebär att Castellum rankas som etta i världen inom sektorn kontors- och logistiklokaler samt nivå guld för bolagets hållbarhetsrapportering från EPRA (European Public Real Estate Association). Castellum är dessutom som enda nordiska fastighets- och byggbolag invald i Dow Jones Sustainability Index (DJSI), som inkluderar de bolag i världen som presterar bäst inom hållbarhetsområdet.

Castellum-aktien är noterad på Nasdaq Stockholm Large Cap.

Castellum, Box 3294, 350 53 Växjö| Tel +46 470-727730 | vaxjo@castellum.se