Tengbom arkitekter får det prestigefyllda uppdraget att utforma WeXO

Castellum har låtit de tre välrenommerade arkitektbyråerna Arkitektbolaget, Henning Larsen och Tengbom ge förslag till utformning av WeXO, den nya samlingsplatsen för digital innovation i Växjö. På måndagsförmiddagen meddelade bedömningsgruppen på en presskonferens att Tengbom får det fortsatta förtroendet att utveckla WeXO tillsammans med Castellum och Visma.

– Det känns helt fantastiskt, och oerhört hedrande, att vi får möjlighet att fortsätta detta spännande projekt tillsammans med Castellum och Visma. Vi visste hela tiden att vi hade en stark idé, men eftersom de andra tävlingsförslagen också var väldigt bra tog vi aldrig ut något i förskott, säger Aron Aspenström från Tengbom.

Arkitekternas uppdrag har varit ett s.k. parallellt uppdrag, vilket innebär att de tre arkitektbyråerna fick presentera var sitt förslag på utformning av WeXO. Då samverkan ska genomsyra WeXO inleddes arkitekternas uppdrag med ett Innovationsfönster som arrangerades i samband med RISE. Syftet var idégenerering för såväl innehåll som utformning av WeXO och medverkade gjorde bl.a. Linnéuniversitet, Växjö kommun, besöksnäring, tech-bolag och entreprenörer.

Efter en omfattande utvärderingsprocess kunde bedömningsgruppen nu lämna besked om vem de ansåg bäst mötte de uppsatta kriterierna. Bedömningsgruppen utgjordes förutom representanter från Castellum och Visma av bl.a. stadsarkitekt Henrik Wibroe och kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje.

– Tengbom har skapat ett fantastiskt hus med fantastiskt innehåll, som kommer att vara betydelsefullt för Växjös utveckling. Stadsbyggnadsmässigt ett fint komplement till Regementsstaden och ett signum vid Växjös viktigaste infart. Volymerna har ett eget, vackert och enkelt formspråk, säger Henrik Wibroe.

– Det är ett mycket spännande och tilltalande förslag som väl speglar ambitionen med WeXO. Vi kommer nu jobba tätt tillsammans med Tengbom, IT-branschen och andra intressenter för att vidareutveckla och skräddarsy detta hus efter målgruppens behov och önskemål, säger Jenny Rungegård, Affärsområdeschef Castellum Växjö.

WeXO är den nya samlingsplatsen för digital innovation som Castellum och Visma vill skapa i Växjö, Sveriges andra IT-stad. Målsättningen är ett hus där nätverkande och idéspridning står i centrum, ett community med syfte att stärka Växjös position som IT-stad och underlätta rekrytering i branschen. Förutom ambitionen Miljöbyggnad Guld ska WeXO hälsocertifieras enligt WELL building Standard, den första standarden som tar ansvar för människors hälsa och välbefinnande.

Visma avser att bli en av hyresgästerna i huset. Planerad byggstart är halvårsskiftet 2019.

Om Castellum

Castellum är ett av de största börsnoterade fastighetsbolagen i Sverige. Fastigheternas värde uppgår till 87,5 miljarder kronor. Fastighetsbeståndet består av kommersiella lokaler för kontor, butik, lager/logistik och samhällsfastigheter med en uthyrningsbar yta om 4,4 miljoner kvm. Castellum verkar genom en decentraliserad organisation med stark lokal närvaro i ett 20-tal städer i Sverige samt i Köpenhamn och Helsingfors.

I Växjö äger och förvaltar Castellum 6 fastigheter om sammanlagt 62 000 kvadratmeter till ett värde om cirka 1 100 miljoner kronor.

Castellum har under 2018 tilldelats flera utmärkelser för sitt hållbarhetsarbete, bland annat Global Sector Leader av GRESB vilket innebär att Castellum rankas som etta i världen inom sektorn kontors- och logistiklokaler samt nivå guld för bolagets hållbarhetsrapportering från EPRA (European Public Real Estate Association). Castellum är dessutom som enda nordiska fastighets- och byggbolag invald i Dow Jones Sustainability Index (DJSI), som inkluderar de bolag i världen som presterar bäst inom hållbarhetsområdet.

Castellum-aktien är noterad på Nasdaq Stockholm Large Cap.

Castellum, Box 3294, 35053 Växjö| Tel +46 470-727730 | vaxjo@castellum.se