• Interior

Domstolsbyggnad i Jönköping

Hållbart inifrån och ut – med nya lokaler åt Göta hovrätt och Kammarrätten i Jönköping

Castellum får fortsatt förtroende av Domstolsverket och bygger nu nya lokaler åt Göta Hovrätt och Kammarrätten i Jönköping. Det blir en modern och hållbar byggnad som samtidigt andas anrik historia. Belägen intill vackra Munksjön, ljussatt av genomgående atrier och utrustad med framtidens energilösning.

Kontaktinformation

Våra uthyrare

Christian Nilsson

Välkommen att kontakta vår projektutvecklare Christian Nilsson för mer information. Gå till kontakt

Snabbfakta

Antal våningsplan
7 inkl. källare
Inflyttning
Höst/Vinter 2022
Uthyrningsbar yta
10 000 kvm
Certifiering
Miljöbyggnad guld

Bakgrund

Göta Hovrätt i Jönköping har huserat i samma lokaler sedan… 1650-talet! Eftersom kraven på säkerhet och ny teknik ständigt förändras behövde man nu se sig om efter en ny adress. Målet med den nya byggnaden för Göta Hovrätt och Kammarrätten har varit att skapa en modern och hållbar byggnad där ”respekt och värdighet balanseras med ödmjukhet och öppenhet”.

Hamngatan FOJAB.jpg

Om projektet

Domstolsbyggnaden, som blir 10 000 kvadratmeter stor, har totalt sju våningsplan varav de fyra översta rymmer kontorsytor. Genom att dessa våningar dras tillbaka i förhållande till våningarna under skapas takterrasser som i sin tur öppnar upp för mötesplatser med utsikt över Munksjön och kajpromenaden. Fasaden är keramisk och hänger utanpå huset i ett slags stålskelett. En hållbar och väderbeständig fasad vilket rimmar bra med målen.

- Det är verkligen, som arkitekterna själva beskriver det, en värdig byggnad och ett fint tillskott till miljön. Byggnaden är ståtlig, modern och hållbar bland annat utifrån de materialval som gjorts, menar projektledare Christan Nilsson.

Vy från Munksjön

  • Interior

Atrier skapar harmoni och säsongslagrar energi

Interiört kommer det att andas småländsk skog, bland annat genom att lyfta material som sten och trä. Dessutom ljussätts byggnaden inifrån av två genomgående atrier vars väggar är helt glasade. Ljusgården med sitt träd på entréplan bildar tillsammans med det dubbelhöga rummet en harmonisk miljö

Byggnaden har även en så kallad akviferlösning, ett slags underjordisk energlagringsplats som gör det möjligt att säsongslagra energi. Hur? Jo, genom att kallt vatten pumpas upp ur de kalla brunnarna på sommaren för att användas i byggnadens kylsystem. Det uppvärmda returvattnet pumpas sedan tillbaka under jorden och lagras till vintern då det används till byggnadens värmesystem. Den fiffiga lösningen minskar energiförbrukningen med 15 till 20 procent.

Kontaktinformation

Våra uthyrare

Christian Nilsson

Välkommen att kontakta vår projektutvecklare Christian Nilsson för mer information. Gå till kontakt

Fortsatt förtroende

"Det stärker vår position som samhällsbyggare och det känns fantastiskt", menar Christian Nilsson.

Castellum arbetar sedan tidigare med Domstolsverket, bland annat i ett stort och pågående projekt i Malmö. Att få utveckla det här samarbetet ytterligare betyder mycket.

Tyvärr kräver kartan en nyare webbläsare med javascript aktiverat för att fungera.

{"markers":[{"position":{"lat":57.78,"lng":14.168},"content":"<div>Nya Domstolsbygganden</div>","icon":{"url":"/gui/project/images/pins/pin.svg","size":[30,53]},"mainMarker":true}]}

Om Castellum

Varför välja Castellum?

Castellum skapar morgondagens innovativa arbetsplatser. Vi är ett av Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag och vårt fokus är att få människor att växa och företag att utvecklas. Castellum finns på plats och erbjuder lokaler i attraktiva svenska tillväxtregioner samt i Köpenhamn och Helsingfors-området. Med ett starkt lokalt engagemang är vi måna om att leva upp till de förväntningar som ställs på en trygg och långsiktig hyresvärd, varje dag, i stort och smått. Alla våra fastigheter sköts av vår egen personal och som kund har du tillgång till ett eget husteam som ser till att du trivs hos oss.

Hållbart och energieffektivt

På Castellum bygger vi för en hållbar framtid. Alla våra nybyggnadsprojekt miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad eller motsvarande. Det betyder att du som hyresgäst bland annat kan se fram emot en hälsosam arbetsmiljö med sunda material och en effektiv energianvändning. Det nya Domstolsverket kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad, nivå Guld, en av Sveriges högsta miljöcertifieringar för byggnader. Certifieringen ställer höga krav på byggnadens utformning och prestanda där energieffektivitet, behaglig temperatur och luftflöde, dagsljusinsläpp och materialval utan miljörisker är några exempel.

Tilldelade utmärkelser

teaser-alt

Personligt husteam ingår i hyran

teaser-alt

En hållbar arbetsplats från början

teaser-alt

Vi erbjuder framgångsrika arbetsplatser

Lediga lokaler i Jönköping

Fiskargränd 1

Jönköping

Data om lokalen

Yta
463 m²
Typ
Butik, Kontor, Lager/Logistik