Nu skapas nya möjligheter för företag att etablera sig och växa i attraktiva Mjärdevi. Här planeras nämligen kontorslokaler för flera tusen anställda, handel, service och lummiga grönområden.

– Det här är oerhört välkommet. Från kommunens sida ger vi tummen upp! säger Muharrem Demirok, samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Tillsammans med de tre andra fastighetsägarna Klövern, Sankt Kors och Mannersons har vi på Castellum ansökt om en detaljplan och lämnat förslag på hur Mjärdevi skulle kunna utvecklas. Förslaget går ut på att bygga ytterligare 230 000 kvadratmeter vilket är en fördubbling av den yta som finns idag. Linköpings kommun applåderar förslaget.

– Det är jätteviktigt att det händer någonting med Mjärdevi. De företag som finns där idag har ett stort behov av att kunna växa och fler vill dit, konstaterar Muharrem Demirok.

Närbild av Muharrem och Therese som samtalar.

Ett Mjärdevi 2.0

Mjärdevi har de senaste åren vuxit till ett högteknologiskt center. Här, i det attraktiva läget precis intill E4, huserar omkring 400 företag däribland större aktörer som Sectra, Ericsson och Combitech. Och ännu fler knackar på. Men som det ser ut i dag finns varken utrymme för befintliga hyresgäster att växa eller för nya att flytta dit. Därför behövs ett Mjärdevi 2.0 menar Therese Malmström, projektutvecklare på Castellum i Linköping.

– Vi vill se ett område med mer liv och rörelse, även efter klockan fem. Det kan handla om restauranger, butiker, frisörer, träningsmöjligheter och utekontor, menar hon och fortsätter:

– Och inte minst, att få till moderna, hållbara byggnader i gröna parkmiljöer. Var du än sitter i dag ser du bara asfalterade parkeringsytor.

Muharrem och Therese går utomhus.

Gemensam sak

Att som fyra stora fastighetsägare gå samman och göra gemensam sak för ett område har varit ett lyckat koncept, enligt Therese Malmström.

– Det är ett otroligt bra arbetssätt. Istället för att titta på enskilda delar planerar vi för helheten.

Muharrem Demirok håller med.

– Det garanterar att det blir ordentligt gjort. Att det finns en gemensam plan för Mjärdevi innebär en långsiktighet och trygghet för kommunens del, menar han.

Vad önskar ni att Mjärdevi ska vara?

– Mjärdevi är en av Sverige ledande Science Parks och det vill vi behålla och stärka. Företagen där ska kunna växa, bli ännu starkare och fler. Vi ser gärna att alltifrån start-ups till större företag etablerar sig där.

En levande stadsdel

Han pekar också på vikten av att det får bli en stadsdel som lever dygnets alla timmar. En mix av företag, handel och bostäder.

Vad ser du mest fram emot?

– Att se företagen som skriker efter nya lokaler få flytta in och växa. Det finns ett enormt behov av lokaler för de här innovativa företagen vi har och som är världsledande inom sina områden. Jag ser fram emot den dagen de öppnar dörren till sina nya lokaler.

Ritning över området.