Gå till huvudinnehåll

2023-05-15 | 09:02

Blique by Nobis: Så överlevde vår verksamhet pandemin.

Stockholm

Grönskande utsikt över Vasastan från Blique by Nobis uteterass

Designhotellet Blique by Nobis ligger där klassiska Vasastan möter Hagastadens nya kvarter. Den funktionalistiska byggnaden är ritad av den världsberömde arkitekten Sigurd Lewerentz, som bland annat var en av frontpersonerna till Stockholmsutställningen 1930. Här berättar hotellmanagern Simone Kruitof om hur de spinner vidare på byggnadens arkitektoniska arv, samt hur det var att starta hotellverksamhet alldeles innan pandemin bröt ut.

Det var en lovande vårdag i april 2019 som Blique by Nobis för första gången slog upp portarna. Solen sken rekordmycket just denna månad och världen var lyckligt ovetande om vad som komma skulle. Inte undra på att Simone Kruitof beskriver de senaste åren som en berg- och dalbana.

- Öppningen var otroligt häftig med stora drömmar och bara positiva planer. Så kom vår stora vän Corona och det gjorde det ju oerhört svårt för hela hotellbranschen. Alla resor blev inställda som alla säkert minns, så de var helt klart kämpiga år. Men vi hade tack och lov redan byggt upp ett namn i Stockholm och det fanns ganska många lokala gäster som hittade hit ändå.

Simone berättar att deras longstay-koncept, där de erbjuder smålägenheter med kök eller pentry blev en räddning under den svåra tiden.

- Rummen fungerar perfekt för gäster som behöver en studiolägenhet när de till exempel har stambyte, renoverar hemma eller är mellan lägenheter. Vi kallar dem för våra longstay-gäster och de var helt klart med och räddade hotellet under pandemin!

Blique by Nobis beskriver sig själva som en hyllning till arkitekten Sigurd Lewerentz genom att bevara och belysa hans tidstypiska arkitektur och välkomna nya kreativa uttryck inom design, konst, musik, mat och dryck.

- Vi har behållit den industriella känslan från när byggnaden var ett lager för företaget Philips, och vi tycker själva såklart att vi har hittat den perfekta kombinationen av en modern, industriell byggnad med häftig konst, och inredning som är gjord av Gert Wingårdh. Vasastan är fortfarande en up and coming del av Stockholm, och i och med att vi är i ett galleridistrikt, tycker jag att det passar helt perfekt att vår lobby/lounge bar egentligen är ett konstgalleri som visar Sandro Catenaccis personliga konstsamling.

Sandro Catenacci, som Simone refererar till, är VD och ägare till Nobis-gruppen. En man som förutom att vara en av stans stora restaurang- och hotellentreprenörer, även hyser en stor kärlek till modern konst, design, arkitektur och mode. På Blique hoppas man att samlingen ska bidra till känslan av hotellet som mer än ett hotell.

- Det ska vara en plats där locals kommer samman, där man får vara sitt kreativa jag, njuta av live musik och träffa vänner man kanske inte sett på jättelänge.

Hotellet blomstrar framför allt på somrarna, med fantastisk takterrass och events på innergården såsom livespelningar, jazzkvällar, och quiz. De kommer även att börja med temaveckor då de serverar mat från olika världsdelar. Ett minst sagt händelserikt hotell alltså, som kräver att markservicen flyter på fint. Vi frågar Simone hur samarbetet med Castellum fungerar.

- Vi jobbar tätt med Castellum hela tiden för att kunna bemöta kundernas feedback, konstant förbättra byggnaden och upptäcka saker som behöver maintenance. Tack för samarbetet!

Mer att läsa

2023-05-15

Vakansa - företaget som tar vara på tomma lokaler

2023-05-15

Fem minuter med Lotta Lidgren

2023-05-13

Här byggs vår största anläggning av solceller i stan

2023-05-03

Castellum X Stockholm Art Week