Gå till huvudinnehåll

2023-12-12

Carotte x Werket = god mat med gott samvete

Jönköping Werket

Restaurangen Carotte x Werket hittar du i bottenplan på Werket. Vad är det som lockar så många människor dit? Jo, här serveras närproducerade råvaror i nya spännande tappningar. Och all mat – så väl i restaurangen som i caféet – tas till vara, till minsta smula.

Ja här på Carotte x Werket finns ett genomgående hållbarhetsfokus, bland annat genom att  använda sig av närproducerade råvaror i säsong. 
”Vi vill värna om råvarorna som finns här i närheten och laga mat efter säsong. Nu när vi går in i en säsong med mycket kål så tillagar vi den på olika sätt. Den är magiskt gott och går att göra mycket av”, förklarar kökschef Peter Holmqvist.

Inget går till spillo

Man tar också tillvara varje del av råvaran, både i restaurangen och i bageriet. Bland annat maler bagaren ner och bakar nytt på gårdagens baguetter. Serveras morot så används morotsjuicen till sås, glace och frukostjuice, och morotsköttet till morotskaka. Inget går till spillo och mot slutet av dagen säljs eventuellt överskott från både restaurang och café i restaurangens ”rädda mig”-kyl.

”Alla behöver få upp ögonen”

Luncherna utgår alltid i från en vegetarisk rätt som du som gäst kan komplettera med kött, fisk eller kyckling och du väljer själv om du vill ha en mindre eller normalstor portion.
”Vi behöver alla få upp ögonen för hur vi kan ändra våra vanor. Jag tror till exempel inte att alla är medvetna om hur mycket vatten det går åt för att odla basilika som fraktas från Nordafrika”, säger Peter och fortsätter:
”Jag och min kollega Erik har hållit i matlagningskurser och då har det inte främst handlat om att lära sig laga mat, snarare att bli duktiga på att minska svinnet och ta tillvara råvarorna.”

Öppet även kvällstid

Teamet på Carotte x Werket har bred erfarenhet och kockarna har arbetat på välkända restauranger som Sjön och Bocuse d’Or och även i New York på Aquavit och cafékoncernen Fika.
Carotte x Werket erbjuder även catering, maten levereras på förfrågan och restaurangen kan tillhandahålla porslin, dryck, personal och kringtjänster.
”I december bjuder vi in till vintermiddagar, ett alternativ till julbord. Det blir en trerättersmeny med julinspirerade smaker. Planen, på sikt, är också att ha restaurangen öppen även om kvällarna, med a la carte-servering,” berättar Peter.

Mycket på gång, vad är du mest stolt över?
”Teamet och personalen, alla är på tårna. Jag är också stolt över maten såklart och över den respons vi har fått. Många har tagit sig an vårt sätt att tänka mat.”

Mer att läsa

Läs artikeln

2024-01-24

Werket vinnare av 2023 års Stadsbyggnadspris och i klassen God byggnadsvård

2023-12-12

En hållbar mötesarena – inifrån och ut

2023-12-12

”Här kan ni växa, krympa och skala om”

2023-10-09

Full fart på Werket – Jönköpings nya mötesplats

Visa liknande artiklar