Gå till huvudinnehåll

2023-03-22 | 12:36

Castellum ser ljust på satsningar för energibesparing

Göteborg Hållbarhet Energi

Lagerlokal med symbol av en glödlampa

På Transportgatan 17 på Hisingen hittas en stor lager- och terminalfastighet på nästan 6 500 kvm. Här, på ett av Göteborgs topplägen för lager och logistik, utförs nu ett omfattande projekt för en LED-konvertering av fastigheten.

I takt med att lysrör fasas ut i samhället ökar övergångstakten till mer energieffektiva lösningar i olika fastigheter och lokaler. Förvaltningen på Castellum gör en uppsjö med olika energibesparingsprojekt på olika håll, och nu håller bland annat en del av den stora lagerlokalen på Transportgatan att tas in i en ny mer energisnål fas.

”För att starta upp en LED-konvertering av detta slag börjar man med att göra en LCC-analys, det vill säga en livscykelskostnadsanalys, där man utvärderar de totala kostnaderna för produkten över dess livstid. Där fastställs bland annat hur mycket hyresgästen sparar under 5, 10 eller 15 år”, säger Marco Popovic, bitr. Teknisk Förvaltare på Castellum.

Och det är tydligt att stora besparingar görs – både ekonomiskt och hållbarhetsmässigt. 

”På Transportgatan har vi sett att det är väldigt påtagliga siffror som visas när vi räknar på kalkylen över hur mycket hyresgästen kommer att spara. Den investeringen som görs är intjänad igen på 2-3 år”, fortsätter Marco. 

För denna LED-konvertering investerar även Castellum en stor del av kostnaden, och uträkningarna visar på att ca 250 000 kr per år kommer att besparas i energikostnader tack vare projektet. 

”Det är en stor energibesparing som görs, och den är av stor vikt. Framför allt med tanke på hur hållbart och miljövänligt det är, och även med dagens energisituation i åtanke”, tillägger Marco.

 

Läs mer i Castellums energisparguide.

Mer att läsa

2023-10-04

SEEL utvecklar morgondagens mobilitetslösningar på Gateway Säve

2023-05-31

Castellum fortsätter att satsa stort på hållbar mobilitet i Borås

2023-05-23

”Vi uppskattar alla förslag från hyresgäster!”

2023-05-13

Här byggs vår största anläggning av solceller i stan