Gå till huvudinnehåll

2022-02-21 | 10:50

City växer när anonymt område öppnas upp

Jönköping

Nu öppnas ett av Jönköpings mest centrala, men också anonyma områden upp. Här, vid norra Munksjöns västra strand, genomför Castellum stora satsningar som på sikt ska ge bland annat 1 000 nya arbetsplatser, ökat serviceutbud och nya bostäder – mer liv och rörelse helt enkelt.

Området utmed norra Munksjöns västra strand är i dag mest känt som området med alla myndigheter. Här huserar bland andra Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Kriminalvården och Länsstyrelsen.

– För att vara ett så centralt område har det en väldigt anonym karaktär. Du passerar oftast bara snabbt förbi på cykel, till fots eller med bil. Kvartersbilden och områdets innehåll har historiskt sett inte skapat naturliga genomflöden av gemene man, trots att miljön på området är härlig med stor rymd, grönområden och direkt närhet till både Munksjön och den kommersiella citykärnan, förklarar Andreas Georgii, affärsområdeschef vid Castellum.

Men det ska det bli ändring på?

– Ja definitivt, nu pågår en stadsutveckling och tanken är att öppna upp hela området och på så sätt skapa mer liv och rörelse så att gemene man får ta del av det.

Bland annat genom fler arbetsplatser?

- Precis! Vi skapar betydligt fler och mer moderna arbetsplatser i området, som i Werket och i Domstolsbyggnaden, två redan pågående projekt. På sikt är vår ambition att området innehåller omkring 1 000 nya arbetsplatser totalt sett. Med fler arbetsplatser och starkare flöden kommer även behovet av service på området att öka.

Förutom fler arbetsplatser, vad innebär det här för Jönköping som stad?

– Ökad densitet – oavsett om det gäller arbetsplatser, utbildningsplatser eller bostäder – stärker staden. Att dessutom åstadkomma det i ett så centralt läge, mellan den kommersiella citykärnan och högskoleområdet, innebär såklart att fler människor får chansen att upptäcka vår fantastiska citykärna vilket i förlängningen bidrar till goda förutsättningar för ett levande city, menar Andreas Georgii och fortsätter:

– Vi på Castellum är stolta och glada över att få vara med att skapa attraktiva platser i Jönköping. Det här ger oss som fastighetsägare en fantastisk möjlighet att bidra till stadsutvecklingen.

Läs mer om våra satsningar i city

Karta med aktuella fastigheter utmärkta.

A: Werket

Castellum förvandlar Statliga verken till Werket, en fullservicefastighet på 21 000 kvadratmeter. Det blir en modern mötesplats med flexibla kontorslösningar och service åt hela kvarteret. Här kommer även finnas en publik mötesarena för exempelvis konferenser.

Tidplan: Renovering och ombyggnation pågår under 2022. Byggnaden beräknas stå helt klar i slutet av året.

B: Domstolsbyggnaden

Castellum bygger nytt åt Göta hovrätt och Kammarrätten, en modern och hållbar domstolsbyggnad utrustad med framtidens energilösning. Byggnaden blir 9 500 kvadratmeter stor med sju våningsplan, varav de fyra översta rymmer kontorsplatser.

Tidplan: Klar för inflyttning vid årsskiftet 2022/2023.

C: Länsstyrelsen

Länsstyrelsens lokaler på Hamngatan 4 hade på många sätt gjort sitt. Under 2021 påbörjades arbetet med att totalrenovera funkisbyggnaden. Cellkontor och korridorskänsla byts ut mot öppna och ljusa kontorsytor för flexibelt arbete – liv och rörelse på ett helt nytt sätt.

Tidplan: Renoveringen beräknas vara klar i december.
Läs mer om totalrenoveringen här.

D:… och ett helt nytt kvarter med "Grävlingen"

Tillsammans med andra aktörer har Castellum även ambitionen att skapa ett helt nytt kvarter i området, med såväl arbetsplatser som bostäder. Går allt enligt plan bygger Castellum 6 000 kvadratmeter kontor vilket motsvarar ytterligare 400 nya arbetsplatser.

Mer att läsa

2023-06-14

United Spaces öppnar coworking i Jönköping

2023-05-03

”Vill inte vänta 20 år – bara för att man kan”

2023-05-02

5 smarta tips – så sparar ni energi

2023-05-02

Anna på Werket: ”Jag kände här vill jag jobba”