I en industrilokal på Borgås Gårdsväg utvecklas Coldcut Cobra, ett säkrare, bättre och mer miljövänligt brandsläckningssystem. Det är uppfunnet i Kungsbacka och redan standard inom brandbekämpning i flera länder.

Genom ett hål i väggen som inte är större än hålslaget i ett papper kan Coldcut Cobra släcka bränder.

– Med högt vattentryck och en skärande abrasiv i form av små runda järnpartiklar kan Coldcut Cobra skära genom väggar och material och skjuta in vattendimma in i byggnaden. Det är otroligt effektivt eftersom det är så många små vattendroppar, så kyleffekten blir stor. Brandgaserna kyls ner och värmen försvinner. Dessutom släpper man inte in så mycket syre till branden när hålet är så litet, berättar Cold Cut Systems vd Johan Ivarsson.

Effektivt och miljövänligt alltså. Dessutom används mindre mängder vatten och vattenskadorna blir mindre och färre än vid traditionell brandbekämpning. Liksom skador på byggnaden i övrigt.

– Och eftersom temperaturen är lägre och risken för brandgaser är mindre blir det säkrare för dem som behöver gå in i lokalerna, säger Johan Ivarsson.

Coldcut Cobra uppfanns av företagets grundare Lars G Larsson på 90-talet. Företaget höll då på med kallskärning, men i dag är det enbart brandbekämpning som gäller. Sedan starten har man varit Kungsbacka trogen trots expansion på många marknader och en imponerande tillväxt. 2016 hade man vuxit till 20 anställda och 50 miljoner i omsättning, och dessutom satt målet att dubbla den siffran. Därför flyttade företaget till rymligare och mer ändamålsenliga lokaler på Borgås Gårdsväg.

– Här har vi både kontor och produktionsyta. Eftersom produkterna installeras i brandbilar behöver vi ibland stora utrymmen och möjligheten att köra in brandbilar inomhus för service och tester.

Lokalen är på totalt över 4 500 kvadratmeter, och när Cold Cut Systems kollade på den första gången var den bara en enda öppen yta med pallställ eftersom där tidigare varit ett lager.

– Den var alldeles för stor för oss, även för vår framtida tillväxt. Men här spelade faktiskt hyresvärdens bemötande in. Castellum var lyhörda för våra önskemål och krav. Lokalen delades av så att den passade och de gjorde flera anpassningar både in- och utvändigt, säger Johan Ivarsson.

På önskelistan stod bland annat tillgång till mycket vatten och elkraft i produktionen, nya stora inkörsportar, en ordentlig uppfart och vändplan utanför samt traverser och tryckluftsanordningar inne i lokalerna. Det behövdes också omklädningsrum och anpassningar och uppfräschning av ytskikten från tidigt 2000-tal, främst i kontorsdelen.

– När vi flyttade in var det som att komma till en helt annan lokal än den vi först såg, säger Johan Ivarsson.

Hållbarhet ett av företagets kärnvärden.

– Hela vår affärsidé är ju miljövänligare brandbekämpning. Hållbarhet finns i vårt DNA och vi försöker att leva som vi lär och påverka andra så mycket vi kan, säger Johan Ivarsson.

Den innebär resurssnål produktion, omhändertagande av det egna restavfallet och fokus på återbruk när det är möjligt. Företaget följer upp sin energikonsumtion noggrant för att hela tiden finna möjligheter att bli ännu snålare, och att man ligger nära pendelstationen ser Johan Ivarsson som ytterligare en aspekt på hållbarhet.

Tre personer inne i lokalen.

– Vår produkt kan dessutom spela en roll i utvecklingen av eldrivna bilar. Vi håller på med en metodutveckling tillsammans med Volvo Cars där målet är att använda vår innovation för släckning av litiumbatterier. Sådana bränder är inte så vanliga, men har visat sig vara mer svårsläckta än bränder i vanliga bilar, säger han.

Just nu funderar Cold Cut Systems på om det inte är dags för ytterligare en verksamhetsanpassning av lokalerna.

– Vi har inte kommit så långt med planerna, men vi har ett stort lektionsrum där vi kör utbildning och träning. Det händer inte så ofta så rummet står ibland tomt samtidigt som vi har andra konferensrum som är uppbokade. Vi har tankar om att göra lektionsrummet mer flexibelt både vad gäller storlek och utrustning så att det kan fungera för både stora och små sällskap och inspelning av webbinarier, säger Johan Ivarsson.