Gå till huvudinnehåll

2020-03-16 | 13:38

Coronaviruset – forskarens tips för arbete hemifrån

Sverige Corona Framtidens arbetsliv

Person med laptop i soffa.

Det råder för närvarande en stor osäkerhet kring hur arbetsplatser ska agera vad gäller hanteringen av coronaviruset. Många arbetsplatser har uppmanat personalen att arbeta på distans. Castellum har därför tagit hjälp av en arbetsplatsforskare för att ge information och råd för hur medarbetare bäst kan arbeta hemma.

Det är inte ovanligt att personer som är ovana vid att arbeta hemifrån upplever att gränsen mellan arbetsliv och privatliv suddas ut. Det finns effektiva strategier till dig som vill få ut det bästa av ditt distansarbete. Castellum har intervjuat Lena Lid Falkman, forskare inom kontor och moderna arbetssätt på Handelshögskolan i Stockholm, som ger sina bästa tips för hur du underlättar och effektiviserar arbete hemifrån.

Många arbetsplatser uppmanar just nu anställda att arbeta hemifrån. Vilka är dina tips för hur man bäst arbetar hemma?

  • Tid – bestäm hur länge du ska jobba och mellan vilka klockslag. När tiden är slut kan du koppla av. Om du bestämmer att du enbart får jobba under denna period blir det lättare att avstå från distraktionsmoment såsom disk, vattna blommor och andra hushållssysslor.
  • Plats – avsätt en specifik plats för ditt arbete. Bestäm att det är på denna plats du utför ditt arbete. Detta skapar en fysisk gräns mellan arbete och fritid.
  • Social sammanhållning – Även om du inte kan träffa dina kollegor kan ni ses virtuellt. Använd digitaliseringens möjligheter för att upprätthålla social kontakt.
  • Var rädd om din kropp – Investera i en bra stol och rör på dig. Många kontor har ergonomiska skrivbordsstolar samt höj- och sänkbara skrivbord. Om du inte har möjlighet att arrangera detta hemma kan du se till att röra på dig med jämna mellanrum för att vara rädd om din kropp. Du kan även ta korta promenader.
  • Ta små pauser - Många som arbetar hemma använder sig även av pomodoro-metoden – arbeta 25 minuter för att sedan ta en paus i 5 minuter.
  • Byt om – Klä dig som om du ska gå till jobbet. Detta är en personlig devis som jag själv använder. Jag upplever att professionella kläder ingjuter en känsla av att jag befinner mig i en arbetskontext även om jag arbetar hemma.

Vad kan chefer och arbetsgivare göra för att arbetsleda på distans?

  • Håll regelbundna, såväl enskilda som gemensamma, avstämningar med de anställda över videosamtal. Diskutera vilka leveranser som ska utföras och när de ska vara klara. Boka därefter in löpande uppföljning över videosamtal. Hur ofta detta sker brukar variera från anställd till anställd då vissa vill ha täta avstämningar, andra veckovisa eller varannan vecka. Nog så viktigt är att fråga dina anställda vad de behöver för att klara av sitt arbete, säger Lena Lid Falkman.

Användbar information

Vill du veta mer? Besök myndigheternas hemsidor för att få mer information.

Arbetsmiljöverket
Folkhälsomyndigheten
Krisinformation
Världshälsoorganisationen

Kontakt

För ytterligare information, kontakta:

Anna-Karin Nyman, kommunikationsdirektör

anna-karin.nyman@castellum.se

0702-06 75 62

Mer att läsa

2023-09-25

Ligga i ett bubbelbad och arbeta?

2023-08-22

Kontorets betydelse för kulturbyggande ökar

2023-08-21

Kontorsarbetare efterfrågar fysisk aktivitet

2023-05-04

Mellanchefer och unga är mest positiva till kontoret