Gå till huvudinnehåll

2023-02-22 | 08:48

”Den bästa produkten är den som inte tillverkas”

Jönköping Örebro Växjö Norrköping Linköping Hållbarhet

Lovisa sitter i en återbrukad soffa i en lounge

Du sparar inte bara pengar, du sparar på klimatet också. Att återbruka möbler, inredning och ja – faktiskt hela planlösningen – minskar klimatpåverkan avsevärt. Så vad ska man tänka på? Och vad säger arkitekten?

"Det första många tänker vid byte till nytt kontor är att det även måste vara ny inredning. Ofta är det en förändring som önskas och det kan uppnås även med återbrukade produkter. Att återbruk inte kan vara lika fräscht som nytt är en rätt förlegad tanke", säger Lovisa Martinsson, hållbarhetsansvarig för Castellum Region Mitt och fortsätter:
"De flesta ser hotell som lyxigt och fräscht, men vi sover i lakan som hundratals andra har använt. Varför kan vi då inte sitta på en stol någon annan suttit på?"

Behåll planlösningen

För oss på Castellum är hållbarhet A och O och vår strävan är alltid densamma – att minska vår klimatpåverkan och att återbruka ligger helt i linje med det. Det allra bästa, förklarar Lovisa, är inte bara att bevara fast och lös inredning utan också själva planlösningen.
"Att strunta i att riva väggar minskar klimatpåverkan en hel del. Och, som sagt, behåll fast och lös inredning, köp begagnat eller hyr. Den bästa produkten är den som inte tillverkas." 

Vad kan jag som hyresgäst tänka på?
"Att prata med projektledaren och arkitekten direkt när det blir dags för flytt. Förklara att ni vill bevara lokalen i så stor utsträckning som möjligt och ta med er så mycket ni kan av det ni redan har. Om någonting måste bytas ut, välj det viktigaste."

”Halva kostnaden”

Castellums kontor i Norrköping och Örebro är utmärkta exempel på att återbruk borde vara ett självklart val, menar hon. Allt från återbrukade loungemöbler till skrivbord, arbetsstolar och mötesbord har köpts in.
"Våra möbler från förra kontoret lämnade vi kvar, de fick vår nästa hyresgäst ta över. Till nya kontoret köpte vi återbrukade möbler som landade på ungefär halva priset mot om vi hade köpt nytt." En vinst både för miljön och plånboken alltså.

”Det är inte ens slitet”

Kina Svanqvist, arkitekt på Doing, fick i uppdrag att inreda kontoret i Norrköping. Enligt henne är största skillnaden, när man ska tänka återbruk, att man får leta på ett annat sätt.

"Det finns en uppsjö av kontorsmöbler som vanliga skrivbord och arbetsstolar. När det kommer till konferensstolar och loungemöbler blir det mer detektivarbete."

Ett annorlunda sätt?
"Ja och roligt! Känslan att kunna återbruka är jätteskön. Inte minst när det gäller skrivbord och arbetsstolar, de är oftast inte ens slitna."

Belysning tillverkad av gamla bildskärmar – funkar det? Jajamän. Läs om hur Castellum lät gammalt bli nytt på kontoret i Örebro.

Mer att läsa

2023-05-03

”Vill inte vänta 20 år – bara för att man kan”

2023-05-02

5 smarta tips – så sparar ni energi

2022-11-27

”Många byggnader är uppkopplade, få är smarta”

2023-05-04

Kör på närproducerad el från Företagsstaden I11!