Gå till huvudinnehåll

2022-09-30 | 09:30 (CEST)

Det ger ett bättre resultat

Växjö

Stephan och Elias inne i sitt snickeri.

För Stephan och Elias på snickeriet Koncepteriet i Växjö är det en självklarhet att tänka hållbart i varje led. Från val av lim till val av träslag. Nästa steg? Att ta fram ett koncept där de inreder kontor med återbruk.

Stephan Hruza och Elias Nazerian har suttit här på Reveljgränd i Företagsstaden I11 i lite mer än ett år. De höll tidigare till på Regionens gamla snickeri men eftersom det var ett rivningskontrakt och de själva började bli trångbodda såg de sig om efter en ny lokal.
– Det här blev en väldigt bra nystart, med ny energi. Det är en vacker byggnad med historia och det är viktigt för oss båda. Arbetsmiljön är så mycket mer än bara en verkstad eller funktion, säger Stephan Hruza.

”Ett mer hållbart resultat”

Stephan och Elias är möbelsnickare och formgivare och har drivit Koncepteriet i snart fyra år. De har uppdrag inom konstvärlden, de utför finsnickerier för privatpersoner och inreder kontor, till exempel. Och det är tydligt vad deras hjärtan klappar för. I alla beslut de fattar försöker de vara så hållbara som möjligt.
– Vi försöker alltid att undvika ohållbara material, som tropiska träslag och skivmaterial innehållande skadliga limmer. Vi strävar efter att arbeta med lokala träslag och miljövänliga ytbehandlingar i största möjliga mån.

Just nu testar de om det går att sprutlacka med en ekologisk färg de har fått tag på.
– Visst kan det vara svårt att vara hållbar hela vägen men vi försöker hela tiden. Långsiktigt sett ger också ett mer hållbart resultat, förklarar Stephan Hruza.

Närbild på trälådor.
Foto: David Forsman

Inreder med återbruk

Förutom hållbara materialval arbetar de också med återbruk. Från det lilla, till det stora.
– I våras, till exempel, skulle vi renovera ett kök och då fick vi tag på gamla överskåp som vi lät hela renoveringen utgå från, berättar Stephan Hruza.

Ett koncept de har funderat på ett tag och vill utveckla är återbruksinredning för kontor. Ett koncept som bygger på att återbruka befintlig kontorsinredning och anpassa till nutidens behov.
– Vi måste försöka hitta hållbara lösningar och då är det viktigt att visa på att det går. Det handlar om att anpassa produktionen och att ge det tid. Vi behöver helt enkelt visa på möjligheterna.

Låt dig…

… inspireras! Vill du se mer av smarta återbruk och vackra finsnickerier? Följ Koncepteriets arbete på Instagram.

Mer att läsa

2023-10-09

Trenden i Växjö tydlig: Nu vill vi tillbaka till kontoret

2023-10-09

StudentConsulting i Växjö växlar upp

2023-10-09

Livet som Drifttekniker och deltidsbrandman

2023-05-04

Stort intresse när Tareq Taylor och Sofia Ståhl föreläste