När Länsstyrelsen i Jönköping flyttade tillbaka in i lokalerna på Hamngatan var det som att flytta in i en helt ny byggnad. "Det går inte att jämföra med hur det var tidigare! Det är Länsstyrelsen 2.0", konstaterar säkerhetssamordnare Christian Merkle nöjt.

Vi kan väl kalla det ett smärre projekt ändå, när Länsstyrelsens lokaler skulle byggas om från grunden och hela verksamheten fick evakueras till Werket. Under en vecka flyttades allt ­ –precis allt – ut ur lokalerna. Möblemang, ett enormt arkiv – tre kilometer hyllmeter för att vara exakt – fiskenät, röjsågar…
"Ja man häpnar verkligen över vilken enorm verksamhet de har, vad otroligt mycket de gör", skrattar Thomas Bergström, projektutvecklare på Castellum.

Hejdå cellkontor

Den nu nyrenoverade fastigheten byggdes 1957 och hade fram till renoveringen sett mer eller mindre likadan ut sedan start. Lokalerna bestod mestadels av cellkontor, nu skulle hela byggnaden förvandlas till en modern fastighet med smarta arbetsplatser. 
"Vi blåste ut allt och började om från början", berättar Thomas Bergström. Tunga arkivväggar i husets mittkärna revs för att skapa öppna kontorsytor.

Totalt byggdes också sex konferensrum med plats för upp till 25 personer samt ytterligare tre konferensrum med vikväggar vilket möjliggör samlingar på upp till 70 personer.
"Det är fantastisk att se förvandlingen. Såväl lokalmässigt, säkerhetsmässigt som IT-mässigt är det ett enormt lyft", konstaterar Christian Merkle.

 ”Ett mer naturligt samarbete”

Så hur var det att gå från cellkontor till öppet landskap? 
"Det har gått bra. Det är klart att det dyker upp frågor längs vägen, som hur vi hanterar digitala möten bäst. Men tack vare att vi har små separata rum, som inte går att boka, blir det inte något problem. Dessutom vidgar du dina vyer på ett annat sätt när du sitter öppet. Det blir mer naturligt att samarbeta över gränserna. "

Och så en annan aha-upplevelse de inte kunde förutse var…
"… akustiken! Det är så otroligt tyst här, i vissa delar av huset skulle man kunna höra en knappnål falla. Vi har fått till det bra med möblering och textilier."

I mål, efter ett och ett halvt år, hur känns det?
"Det är klart att det påverkade oss alla på ett eller annat sätt, att flytta tillfälligt. Men nu, när vi ser resultatet var det verkligen värt det. Vi är jättenöjda!"

Psst! Flytta hit?

I och med ombyggnationen minskar Länsstyrelsen sina ytor, från 7 500 till 5 500 kvadratmeter vilket innebär… (trumvirvel) … att det finns ytor att hyra. Sugen på att flytta in? Hör av dig till vår projektutvecklare Thomas Bergström.