Gå till huvudinnehåll

2021-09-02 | 13:11

En modern och attraktiv stadsdel

Norrköping Inre Hamnen

Visualisering av grönskande innergårdar.

Kommundirektör Anna Thörn om förvandlingen: ”En modern och attraktiv stadsdel” Efter att ha varit ett inhägnat och i princip stängt område öppnar ett helt nytt och förvandlat Inre hamnen upp. – Det här kommer att locka nya invånare och besökare till Norrköping, det är jag övertygad om, konstaterar en förväntansfull kommundirektör Anna Thörn.

Utvecklingen av Inre hamnen handlar inte bara om morgondagens Norrköping.

– Vi ska flytta hela områden, ställa om småföretagarkvarter till bostadskvarter och förlänga hela staden och i det arbetet tänker vi 100 år framåt, förklarar Anna Thörn och fortsätter:

– Just nu upplever man lätt Inre hamnen som en del av utkanten, när det här är klart kommer det vara en del av centrum.

Porträtt av Anna Thörn.

Vad vinner Norrköping på förvandlingen?

– Mycket! Bland annat ett större utbud av bostäder, arbetsplatser och samtidigt en plats för upplevelser, umgänge och rekreation. Vi har ett högt tryck på vattennära boende idag och här kommer många att hitta sitt drömboende. Det kommer att vara ett område med mycket liv och rörelse. Vi bygger helt enkelt vidare på en redan trevlig stad, med nya vackra miljöer.

Vad ser du framför dig när det här är klart?

– En vidgad stad och ett öppet centrum där det finns plats för olika smaker och intresseinriktningar att hitta hem och samverka. Det kommer att bli en modern och attraktiv stadsdel med häftig och varierad arkitektur som också tar med sig historien.

– Jag tycker att Inre hamnen är ett bra exempel på det som gör mig så förtjust i Norrköping. Här möts allt – havet, staden och fabrikerna och det ger en vibration. Dessutom har vi som kommun fina förutsättningar när det gäller logistik och transporter. Vi är attraktiva för många typer av företag.

Vad ser du mest fram emot?

– Att få fortsätta arbeta på det här sättet som vi gör med Inre hamnen där vi hela tiden bygger på varandras idéer, jag är väldigt förtjust i tanken att vi gör varandra bättre. Det är hundratals aktörer som samverkar kring Inre hamnen och det gillar jag. Vi blir så mycket bättre om vi bygger tillsammans.

Inre hamnen på 2 minuter

Vill du hänga med på en resa bakåt i tiden, på sisådär 400 år? Se filmen om Inre hamnen – då och nu. Om hur området blomstrade under industrieran och hur det idag har blivit Norrköpings största stadsomvandlingsprojekt genom tiderna. Se filmen här.

Mer att läsa

2021-09-02

Intresset för att bo här är enormt

2021-09-02

Unika och spektakulära Inre hamnen växer fram

2023-05-05

”En fantastisk stad att verka i”

2023-05-04

”En lokal mitt i stan – perfekt!”