Varför slänga något här som kan användas där? Vi på Castellum återbrukar kök, dörrar, glaspartier, undertaksplattor – ja alla typer av byggvaror i våra projekt. Det handlar om att vara smart med det som redan finns, säger Christin Carlsson, hållbarhetsansvarig på Castellum.

Att framställa nytt material kostar på, produktionen av byggmaterial står idag för en stor del av utsläppen av växthusgaser. När Håkan Lindblom, projektledare på Castellum i Jönköping, ser att något är på väg att slängas tänker han alltid…

– … hur kan vi nyttja det här, någon annanstans? Jag försöker hela tiden ligga flera steg före för att se hur vi kan återbruka på bästa sätt. Just nu flyttar vi ett kök från en lokal till en annan. Det kan också handla om att tänka om när det gäller dörrar, är ursprungstanken vänsterhängda så kan de ändras till att istället bli högerhängda.
Det ska såklart vara sjysta grejer, konstaterar Håkan, men många gånger kommer man långt genom att måla om eller restaurera på annat sätt.

Att lagerhålla för framtiden

Nästa steg är att skapa förutsättningar för att kunna lagerhålla byggvarorna.

– Vi kommer att se över lagerlogistiken, hur vi via ett digitalt system kan se tillgängliga varor och även hur vi på bästa sätt kan dela kunskapen inom företaget. Vi på Castellum vill verkligen skala upp återbruksarbetet, förklarar Christin Carlsson, Hållbarhetsansvarig på Castellum.

Är du intresserad av att hitta samarbetsformer för återbruk i Jönköping?

Kontakta Håkan Lindblom - vi är alltid öppna för fler smarta och kreativa lösningar!