Gå till huvudinnehåll

2023-03-22 | 13:09

Gammalt blir nytt – över 100 år gamla fogar och fönster renoveras på Vasagatan

Göteborg

På Vasagatan 46 i centrala Göteborg ligger en av Castellums mest anrika fastigheter. Uppförs 1883 av arkitekt Hans Hedlund står det fortfarande ståtligt och starkt långt över hundra år gammalt. Med sin vackra fasad och entré utgör huset en historisk smyckning i korsningen Vasagatan/Götabergsgatan i Vasastaden. Nu renoveras delar av fastigheten.

"Det är väldigt kul att vi kan återställa denna gamla och fina fastighet på ett sätt som låter byggnaden behålla sin ursprungliga charm. Det är en speciell byggnad som fortfarande erbjuder en unik utsida och insida, med allt från mahognypaneler och flertal kakelugnar, till en vacker och detaljrik tegelfasad", säger Adrian Ghoraishi, Kommersiell Förvaltare på Castellum.


Fram tills nu har fogar och fönster varit original, men med tidens gång har de slitits ut så pass mycket att det nu är dags att rusta upp dem. Men ofta behöver inte gammalt bytas ut. Här har fokus legat på att behålla charm, återbruka det som går, och upprätthålla det fina yttre som fasaden bjuder på. 

Här har nu under en period utförts ett gediget och detaljerat arbete för att bevara så mycket av den ursprungliga charmen som möjligt. Det är bara lite extra kärlek (och lite tätare fönster och fog...) som krävs för att detta hus förhoppningsvis ska kunna vara en del av Göteborgs innerstad i över 100 år till. Arkitekt Hans Hedlund är ansvarig arkitekt bakom ett flertal av stadens mest ikoniska byggnader som saluhallen, Feskekôrka och många andra gamla och fina fastigheter.

Mer att läsa

2023-05-31

Hisingen är hemmaplan för GPBM Nordic

2023-05-31

Flytten blev en fullträff

2023-05-31

Ölbaren som blev TV-kändis

2023-05-31

“Vi är det gröna fåret på Ringön”