Gå till huvudinnehåll

2023-02-24 | 14:57

Här sparar man in lika mycket koldioxid som 785 600 mil i bil.

Stockholm Lindhagensgatan 133 Hållbarhet Västra Kungsholmen

På en central plats på Kungsholmen ståtar ett modernt kontorshus med stora fönster och fräsch design. Det är svårt att tro att just den här byggnaden var ett trist 80-talshus för inte särskilt länge sen. Men fastigheten med det anspråkslösa namnet Hornsberg 10 kan idag briljera med att vara vårt största återbruksprojekt någonsin.

Det var länge sedan som lågt till lak, små fönster, trånga rum och linoleumgolv var något som efterfrågades på kontorsmarknaden. Men att riva ett hus efter 35 år som egentligen har en livslängd på runt 100 år är inte längre försvarsbart. Så när Castellum stod mellan valet att bygga nytt eller renovera föll valet självklart på det senare. Hela moderniseringen av husets 11 000 kvadratmeter har sedan skett så klimatsmart som möjligt och med största fokus på återbruk. 

Nytt möter gammalt. 

Nu är snart huset färdigställt. Nya, större fönster får ljuset att flöda och allt ifrån design till planlösning är valt utifrån hur människor vill arbeta idag. Så lite som möjligt har kastats. I stället har innerdörrar, glaspartier, armaturer, wc-utrustning och mycket annat tagits om hand. En del har återanvänts på plats, till exempel tegelstenarna runt de gamla fönstren som fick en ny plats i fasaden. Och ombyggnaden av hyresgästen Arenakoncernens lokaler, som finns i en annan del av fastigheten, genomfördes med diverse material från den pågående renoveringen. Annat har blivit del av nya byggen eller renoveringsprojekt någon annanstans. 

"En viktig del i vårt arbetsgivarvarumärke". 

En av dem som ska flytta in i den nya fastigheten är Martin & Servera-gruppen. Som Sveriges ledande restauranggrossist var behoven kring lokalerna både många och specifika.

"Vi ville ha utbildningslokaler med närliggande klassrum, en egen matsal, lokaler för produkttestning och olika typer av samverkansytor", berättar Kristina Ossmark, kommunikations- och hållbarhetsdirektör för Martin & Servera-gruppen.

"Sedan var det också självklart viktigt att både läget och själva fastigheten kunde bidra till vårt varumärke och vår vision att vara restaurangens bästa partner. Det nya kontoret är en viktig del i vårt arbetsgivarvarumärke - vi vill ju vara en attraktiv arbetsgivare och locka till oss rätt kompetens!"

"Lösningar på kniviga frågor." 

För att kunna infria förväntningarna, och även leverera på alla önskemål från de 400 medarbetare som skulle flytta in, har Martin & Servera-gruppen arbetat tajt med ett projektteam från Castellum. 

"Vi har verkligen fått till en vi-känsla med Castellum och lyckats samarbeta och hitta lösningar när vi stött på utmaningar och kniviga frågor", säger Erik Andersson, som bland annat arbetar med att projektleda flytten för Martin & Servera-gruppen. 

"Lite av våra drömlokaler."

Flera faktorer var avgörande för att valet skulle falla på just de här lokalerna. Förutom att fastigheten var en bra matchning för Martin & Servera-gruppens arbete gällande hållbarhet, återvinning och cirkuläritet, föll de för det centrala läget. 

"Vi gillade att de här lokalerna var del av ett kvarter", säger Kristina Ossmark.

"Och att det var nära vatten, nära stan och med bra kommunikationer. Det här var lite av våra drömlokaler redan första gången vi var här!"

Mer att läsa

2023-05-13

Här byggs vår största anläggning av solceller i stan

2023-02-21

Brunna växer och fylls med företag inom hållbarhet!

2022-04-28

Framtidens hyresgäster vill ha klimatsmarta kontor

2022-02-22

"Vi letar ständigt efter sätt att arbeta ännu mer hållbart"