Gå till huvudinnehåll

2020-12-09 | 17:14

Innovativ belysning gör oss piggare på jobbet

Sverige Innovation

Porträtt av Emilia.

Årets mörkaste tid är här, men på Castellums kontor i Lund skiner alltid solen. Fastigheten på Scheelevägen är nämligen utrustad med biocentriskt ljus, en form av belysning som ökar välbefinnandet för våra medarbetare genom att efterlikna naturligt ljus.

Så här års spenderar många av oss större delen av dygnet inomhus, i ett ljus som inte följer det naturliga ljusets dygnsvariation. Vår hyresgäst BrainLit har löst detta genom att utveckla ett så kallat biocentriskt ljus som återskapar naturligt dagsljus i inomhusmiljön.

Belysningen i sig liknar vilken ledplatta eller spotlight som helst men skillnaden är att ljuset varierar under arbetsdagen vilket i sin tur stimulerar våra hormoner. Ett blåare ljus minskar utsöndringen av sömnhormonet melatonin och talar om för kroppen att det är dag. På samma sätt styrs mängden av stresshormonet kortisol i kroppen av dygnsrytmen. Rubbar vi dygnsrytmen påverkar det balansen i dessa hormoner. Det gör att vi bland annat sover sämre, vilket i sin tur påverkar hur vi mår och presterar. Sämre sömn leder också till ett svagare immunförsvar.

Vi på Castellum har under de senaste tre åren testat BrainLits belysning på vårt eget kontor på Scheelevägen i Lund, och medarbetarna är eniga:
”Man blir inte alls lika trött efter lunch, som man annars kan bli så här års. Man reflekterar knappt över att det är mörkt ute förrän man verkligen tittar ut genom fönstret.”, säger Emilia Hasselgren som jobbar som uthyrare på Castellums Lundakontor.

Innovativ belysning är bara ett av många exempel på hur Castellum arbetar för att skapa hälsosamma arbetsmiljöer för både medarbetare som hyresgäster. I somras blev Castellums fastighet Eminent i Hyllie i södra Malmö Nordens första WELL-certifierade kontorsbyggnad. WELL är en internationell byggstandard som utgår från sju komponenter som påverkar människans hälsa: ljus, luft, vatten, komfort, kost, motion och välbefinnande.

”Vi märker tydligt att hälsa på arbetsplatsen är en allt högre prioriterad fråga för våra hyresgäster, och vi utvecklar kontinuerligt vårt utbud av hälsorelaterade tjänster”, berättar Emilia Hasselgren. Något som också bekräftas av vår senaste undersökning som tydligt visar att olika tjänster kopplade till hälsa och välbefinnande ligger i topp på önskelistan hos många kontorsanställda.

Mer att läsa

2021-10-29

Slipp vintermörkret med konstgjort dagsljus på kontoret

2023-09-25

Ligga i ett bubbelbad och arbeta?

2023-09-05

5 spaningar om framtidens lager- och logistikfastigheter

2023-08-22

Kontorets betydelse för kulturbyggande ökar