Gå till huvudinnehåll

2023-12-13

”Inte vana vid så snabba puckar”

Jönköping

Anrika och pampiga Per Brahegymnasiet, med anor från 1600-talet, lockar fler och fler elever för varje år. Sedan 2018 har man haft en tillväxt på nästan 40 procent och i dag går över 1 400 elever här. Inte undra på att det har blivit trångbott.

"Dels handlar det om större årskullar dels om en tydligare profilering av verksamheten", berättar gymnasiechef Oskar Cronodal.

”Något av en campuskänsla”

Redan för fyra år sedan började skolan titta på hur de skulle kunna få till större lokaler.
"Det var många alternativ längs vägen, med paviljonglösningar och externa lokaler i omgivningarna men nu har vi landat rätt", förklarar Oskar Cronodal.

Ja, nu har vi på Castellum låtit riva ut och renovera lokaler i ett av Länsstyrelsens tidigare arkivhus, granne med skolan. Resultatet? Sex toppmoderna klassrum med tillhörande uppehållsyta, personalyta och wc och med plats för upp till 192 elever.
"När vi fick detta som förslag kändes det jättebra. Läget – med närheten till skolan – kunde inte ha blivit bättre. Det blir något av en campuskänsla för oss när vi får ytterligare ett hus i direkt anslutning. Det är heller inga trafikerade vägar som eleverna behöver ta sig över. Dessutom är lokalerna ljusa, fräscha och toppenfina och så blir det en snabb inflyttning."

Ja, det har gått fort?
"Sjukt fort! Vi är inte vana vid så här snabba puckar. Det var i höstas som vi fick besked om att vi hade tillgång till lokalerna och efter årsskiftet börjar vi flytta in."

”Brukar ta flera år”

De nya lokalerna blir ett lyft för skolan i stort, menar Oskar Cronodal.
"En del av våra lokaler är rätt slitna så blir det här ett lyft för arbetsmiljön. Några lärare sitter på arbetsplatser som har gjort sitt och kommer flytta till de nya lokalerna."

Snabba puckar som sagt, flytten går efter årsskiftet.
"Det känns superskönt att vara på plats efter nyår, vi är vana vid att sådant här kan ta flera år."

Mer att läsa

Läs artikeln

2024-02-20

Succé för nya O´Learys

2024-02-20

Win-win med sänkt energiförbrukning

2024-02-20

Hållbarhet blev kronan på Werket

2024-02-19

Inbjudan till webinar och lansering av trendrapporten Framtidens arbetsliv 2024

Visa liknande artiklar