Gå till huvudinnehåll

2023-10-10 | 11:32

”Jag har känt mig som en tillgång”

Norrköping Karriär

Att som företag ta emot praktikanter är inte bara ett sätt att tillgodose branschen med nya kompetens, det är också ett sätt att bjussas på nya idéer och insikter. Dessutom får praktikanten in en fot på arbetsmarknaden. Hur bra? Trippelbra tycker vi på Castellum.

Jakob Lindstén läser till fastighetsförvaltare på Yrkeshögskolan i Malmö. En självklar väg kan tyckas, han växte upp med föräldrar som drev ett fastighetsbolag i Linköping.
"Det har alltid funnits där i bakhuvudet, att det kan vara en väg att gå och nu känns det som en glasklar väg", berättar han.

”Tagit ansvar för egna projekt”

En av fördelarna med Yrkeshögskolan, menar Jakob, är att det ingår många veckors praktik.
"Det du läser i teorin får du verkligen pröva i praktiken, det blir på riktigt", berättar han.

9 veckor hos oss på Castellum, vad har du lärt dig?
"Massor! Jag har varit ute på visningar, skrivit elrapporter, deltagit i upphandlingar, tagit fram underlag för certifieringar… ja en massa olika saker. Jag har fått en bra inblick i hur det är att arbeta på ett stort fastighetsbolag och jag har verkligen känt mig som en tillgång. Jag har fått ansvar för egna projekt och inte bara hängt på andra."

”Behöver lära av varandra”

Vi på Castellum tar emot praktikanter inom flera olika arbetsområden, såsom förvaltning, affärsutveckling och projekt, uthyrning, IT, ekonomi och HR. Och varje gång vi tar emot LIA-praktikanter (Lärande i arbete, reds. anm.) upprättas en plan för praktiken. Dels utifrån vad som ingår i elevens utbildning, dels hur förutsättningarna ser ut på plats.

"Det är självklart för oss att ta emot praktikanter. Som stor aktör på marknaden måste vi medverka till att branschen tillgodoses med ny kompetens. Dessutom är det en del i vårt sociala hållbarhetsarbete, att bereda plats för LIA-praktikanter och för de som står långt från arbetsmarknaden", förklarar affärsområdeschef Tommy Svärd.

Som praktikant ges du chansen att få in en fot på arbetsmarknaden. Och som arbetsgivare…
"…får du givetvis bra saker utförda men framför allt får du lära dig en massa, praktikanterna kommer med nya idéer. Det gäller att vara öppen för det och inte säga ”så här har vi alltid gjort”. Vi behöver lära av varandra", konstaterar Tommy Svärd.

”Större förståelse”

Jakob har påbörjat sin sista termin på utbildningen och är färdig fastighetsförvaltare vid årsskiftet.
"Tack vare praktiken kommer jag ha en mycket större grundförståelse för de uppgifter som ska utföras. Det krävs erfarenhet för att bli riktigt bra på något såklart, 10 000 timmar säger man väl (skratt)? Jag är på god väg!"

Mer att läsa

2022-02-21

Säg hej till Anna och Roger!

2023-10-10

”Betyder mycket att få den här möjligheten”

2023-10-10

Trenden i Norrköping tydlig: Nu vill vi tillbaka till kontoret

2023-10-10

”Vi blir glada av att komma till jobbet”