Gå till huvudinnehåll

2023-10-09 | 14:03

”Jobbar i högt tempo – viktigt att kunna koppla av”

Jönköping Hållbarhet

Axfood växer med oss på Castellum – ännu en gång. Nu har de flyttat in på 2 000 hållbara och attraktiva kvadratmeter på Asecs-området.

Livsmedelskedjan Axfood har hyrt lokaler av Castellum i Jönköping sedan 2010 och har kunnat växa i en och samma byggnad flera gånger. Fram tills nyligen.
"När vi flyttade in var vi 50 medarbetare, i dag är vi 150. Vi har under de senaste åren varit trångbodda och i behov av större yta", förklarar Maria Ammunet, chef för Axfood SSC.

”Ville inte stå med tomma skrivbord”

Hädanefter kommer det inte saknas något, nu har nämligen Axfood flyttat in i rymliga ytor i grannfastigheten.
"Lokalerna är fina, stora och luftiga och det känns väldigt bra", säger Maria och fortsätter: "För oss var det viktigt att få till bra arbetsplatser i en god arbetsmiljö. Och eftersom vi arbetar i öppet landskap var det också viktigt med plats för tysta arbetsrum och flera konferensrum i olika storlekar."

Och ytor där ni kan umgås? "Precis, vi har flera lounger, läshörna och vi kommer också ha ett pingisbord."

Hållbart hela vägen

Att tänka hållbarhet är en självklarhet för Axood, därför har man till exempel flyttat med sig möbler från förra fastigheten och lackat om köket i stället för att köpa ett nytt. Även i renoveringen har vi på Castellum sett till att återbruka.
"Och det vi inte har kunnat behålla, som exempelvis gipsskivor, dörrar och glaspartier, har vi demonterat och kört till lagerhållning vilket såklart känns jättebra", berättar Håkan Lindblom, projektledare hos Castellum i Jönköping.
Josefine Junefelt, kommersiell förvaltare, håller med. "Det är så roligt att kunna arbeta hållbart och få till ett så bra slutresultat, att se att det håller hela vägen."

Återbruket inom projektet medför en klimatbesparing på 138 ton CO2e jämfört med om projektet köpt in nytillverkade produkter. Besparingen motsvarar 25 varv runt jorden med personbil. Förutom att återbruka har vi också energieffektiviserat lokalerna. Ventilationen anpassas efter hur många som är i lokalen vilket både sparar energi och skapar ett skönt inomhusklimat.

”Inspirerande miljö att arbeta i”

Att skapa en attraktiv arbetsplats är på mångas läppar i dag, när fler ska lockas tillbaka till kontoren. Och här hos Axfood har man lyckats, menar Maria Ammunet.
"Vi arbetar i ett högt tempo och då är det viktigt att kunna ta pauser i en fin och inspirerande miljö och det kan vi här.  Samarbetet med Castellum har också funkat superbra, det har varit fullt fokus från dag ett och oavsett vad det handlat om har de varit tillgängliga."

”Roligt att vara med på resan”

Och lika glada är vi, över en kund som är nöjd, har förtroendet för oss och väljer att fortsätta samarbeta. Vi är flera från Castellum i Jönköping som har varit delaktiga i Axfoods resa.
"Och vi är alla glada för att samarbetet har fungerat så bra, det är fantastiskt roligt att få vara med på kundens resa på det här sättet. Att man i grunden har en stark relation och bygger vidare på den", konstaterar Josefine Junefelt.  

Mer att läsa

2023-05-02

5 smarta tips – så sparar ni energi

2023-05-02

”En enorm skillnad – ett modernt hus”

2023-02-22

”Den bästa produkten är den som inte tillverkas”

2023-02-22

Laddat för sol!