Gå till huvudinnehåll

2021-11-18 | 11:06

Kan vi flytta in direkt?

Västerås Kopparlunden

Två personer tittar ut genom ett fönster i lokalen.

Efter 40 år på samma adress flyttar Försäkringskassan nu in i något helt nytt – i dubbel bemärkelse. – Vi går från öppna landskap och cellkontor till enbart gemensamma ytor, berättar Charlotta Hötzel, lokalstrateg på Försäkringskassan.

Försäkringskassan har hållit till på Stora gatan i Västerås sedan 1980-talet. För några år sedan kom de till en punkt där det handlade om att antingen renovera och anpassa nuvarande lokaler eller att tänka helt nytt.


Två personer står i den tomma lokalen.

Får välja våning

Försäkringskassan valde att tänka helt nytt. Den nybyggda fastigheten på Varmvalsvägen står helt klar i början av december och skiljer sig på de flesta sätt från den gamla. Från att ha suttit i öppna landskap, och från början cellkontor med några gemensamma öppna ytor flyttar man nu in i aktivitetsbaserade lokaler.

– Här delar du ytan med alla dina kollegor, det finns inga fasta arbetsplatser. Du har fortfarande ett skrivbord att gå till men det är så kallad clean desk och inte dedikerad en enskild medarbetare, förklarar Charlotta Hötzel.

För medarbetarna innebär det att man varje dag har möjlighet att välja vilken våning och i vilket område man vill sitta och jobba. Det kommer finnas flera olika miljöer för aktiviteter, höj- och sänkbara skrivbord, projektbord, cafésittning och loungemöbler.

Porträtt av Charlotta.

Kreativ arbetsmiljö

Och visst är det en stor kulturförändring.
– Det här är en stor resa. En del tar det med en klackspark och andra känner viss oro så vi har sett till att stötta och vara transparenta längs vägen. Medarbetarna har kunnat vara med och påverka på flera sätt, berätta Charlotta Hötzel och fortsätter:

– Det finns många fördelar med att alla kvadratmeter är gemensamma. Det är en fantastisk möjlighet att lära känna hela kontoret och det blir en kreativ arbetsmiljö. Sedan finns det såklart behov av att kunna sitta helt ostört och den typen av ytor har vi också i form av till exempel lässalar och resursrum.

Den nybyggda fastigheten är på totalt 6 000 kvadratmeter varav Försäkringskassan hyr den största delen, 5 100 kvadratmeter.

Vad ser du mest fram emot?

– Att medarbetarna får uppleva det här fantastiska kontoret. De som har varit här och kikat har inte kunnat hålla inne med att de längtar. Kan vi flytta in redan i dag? har de frågat.

Charlotta står inne i en hiss.

Mer att läsa

2022-03-14

Äntligen kan arbetet börja på riktigt

2022-02-17

Nya Kopparlunden – detta gör Castellum

2021-11-15

En ny stad i staden

2021-10-20

Guldbetyg till nya Koppartorget 🌟🌟