Gå till huvudinnehåll

2022-11-23 | 23:00

Lyfter vi andra så lyfter vi oss själva

Växjö

Marita står framför en receptionsdisk.

De fångar upp hyresgäster som har svårt att betala hyra, hjälper grannar att hålla sams, besöker människor i ofrivillig ensamhet och gör trygghetsvandringar. Bostadsbolaget Heimstaden lever som de lär.

Heimstaden är ett bostadsfastighetsbolag och med sina över 100 000 hyresbostäder i tio olika länder är de en av de största privata aktörerna i Europa. Förvaltaren Marita Merborn var själv med och startade verksamheten i Växjö som i dag huserar i Castellums fastighet på Storgatan 3.

Nollvision mot vräkning

Att arbeta hållbart är på många företags läppar idag. Och när det gäller Heimstaden lever de verkligen sina värderingar, för dem är social hållbarhet A och O och i varje region har de en bosocial samordnare som driver arbetet.
– Här i Växjö, till exempel, arbetar vi med nollvision mot vräkning. Märker vi att någon har svårt att betala hyra försöker vi fånga upp det direkt. Vi ger tips om vart de kan vända sig, ordnar möte med kommunen och uppmuntrar dem att ta kontakt med anhöriga. Vi vill inte låta tiden gå för att sedan avhysa, vi vill hjälpa dem att ordna upp sin ekonomi.

Marita står ute framför fastigheten.

Ökar gemenskapen

Andra konkreta exempel på hur de satsar socialt är att de försöker reda ut tvister mellan grannar, skapar event för att öka gemenskap i områden, knackar på hos människor som lever i ofrivillig ensamhet, går trygghetsvandringar och minimerar otrygga områden utomhus.
– Vi har också som mål att tre procent av våra kontrakt ska vara bosociala. Det kan handla om att vi upplåter lägenheter till kvinnojourer, behandlingshem och flyktingar, berättar Marita Merborn och fortsätter:
– Vi samarbetar också med SOS barnbyar i projektet Home for a home som går ut på att för varje lägenhet Heimstaden äger ordnas ett hem för en familj i tredje världen.

"Då mår vi som företag bra"

Listan på insatser kan göras lång. Så, varför är det så viktigt?
– Mår och trivs hyresgästerna bra så mår vi som företag bra. Det blir ett långsiktigt och hållbart tänkande. Det känns bra som anställd, att vi gör och har gjort mycket för andra.

Varför bör man som företag bidra socialt?

– När det gäller sociala insatser ger det nästan alltid mer tillbaka än vad insatsen är. Människor står bakom all framgång, lyfter vi andra lyfter vi oss själva.

Mer att läsa

2023-05-04

Kör på närproducerad el från Företagsstaden I11!

2023-05-04

Lär känna Admir Smajlovic – ny Fastighetsansvarig

2023-05-04

Bättre inomhusklimat och minskad klimatpåverkan med solfilm

2023-05-03

”Vill inte vänta 20 år – bara för att man kan”