Gå till huvudinnehåll

2021-09-01 | 10:01

Moderna arbetsplatser i anrik byggnad

Jönköping

Visualisering av entrén till fastigheten.

Länsstyrelsen i Jönköping har haft samma adress sedan 1957 och behövde helt nya lokaler. Om de valde att flytta? Nej. Tillsammans såg vi nämligen potentialen i den anrika funkisbyggnaden som nu kommer att genomgå en rejäl makeover.

Här, på Hamngatan 4, har Länsstyrelsen alltså suttit i inte mindre än 64 år. Mitt i ett statligt verk-kvarter med Polisen, Tingsrätten och Åklagarmyndigheten som närmsta grannar. Och med Munksjöns strand ett stenkast bort. Fastigheten, på åtta stolta våningar, hade på olika sätt gjort sitt.

”Svårt vara flexibel”

Lokalerna har mestadels bestått av cellkontor vilket inte bara har stängt ute ljuset utan också försvårat för flexibelt arbete. Det har rått en korridorskänsla helt enkelt.

– En del av oss arbetar i fält under stora delar av året, andra arbetar med längre utredningar och uppgifter som kräver lugna miljöer, och ytterligare andra behöver kunna arbeta i grupp. Eftersom omfattning och inriktning på vår verksamhet varierar med samhälleliga förändringar och vilken politik som förs, behöver vi kunna växa och ibland också krympa när förutsättningarna förändras. Det har varit svårt att vara flexibel i de här lokalerna, förklarar Karin Stridh, verksamhets- och budgetcontroller på Länsstyrelsen.

Börjar om från början

Det man gör nu är att skapa smartare arbetsplatser som fungerar för olika typer av projekt och bemanning. Det är en omfattande ombyggnation som precis har dragit igång.

– Här får vi verkligen en unik chans att bygga ett nytt hus i ett gammalt skal. Vi kommer att blåsa ut allt och börja om från början, förklarar Tomas Bergström, projektutvecklare på Castellum och fortsätter:

– Alla större mötesrum kommer vara på ett och samma plan, det kommer inredas en konferensvåning och vi skapar öppna kontorsytor för flexibelt arbete. Tack vare att vi också river tunga arkivväggar i husets mittkärna blir det betydligt ljusare och luftigare. Du kommer att uppleva liv och rörelse i huset på ett helt nytt sätt.

Vilka har utmaningarna varit?

– Den största utmaningen är väl att det innebär två flyttar för Länsstyrelsen, eftersom de ska tillbaka om ett år igen. För att de ska slippa störningar under byggtiden har vi ordnat andra lokaler för dem under ett år.

– Utmaningarna för vår del handlar det om anpassningar. Det är en äldre fastighet med låg takhöjd vilket ställer krav på anpassningar.

Ett 50-tal att bevara

När Länsstyrelsen gick ut med förfrågan fick de flera intressanta alternativ, både vad gällde ombyggnationer och nyproduktion.

– Till slut stod huset på Hamngatan ut som det bästa alternativet. Vi trivs oerhört bra med läget, med närheten till järnvägs- och busstation. Dessutom är byggnaden i sig fantastisk. Efter att vi började prata med Castellum såg vi verkligen potentialen i fastigheten, menar Karin Stridh.

Interiört andas det 50-tal och det finns mycket vackert att bevara.

– I entrén möts du av en tidstypisk och bred, rund trappa i träpartier och glas som sveper, nästan svävar upp. Vi gjorde i ett tidigt skede en analys med Länsstyrelsen om vad det var som var värdefullt att bevara, förklarar Tomas Bergström.

Inflyttning blir i augusti 2022, under tiden kommer Länsstyrelsen hålla till i Werket.

– Allt har flutit på väldigt bra. Castellum har varit pragmatiska och tillmötesgående och sett till att lösa våra utflyttningslokaler, det har verkligen drivits framåt på ett bra sätt, konstaterar Karin Stridh.

Miljötänk hela vägen

Med högt fokus på hållbarhet kommer fastigheten att uppgraderas till att certifieras enligt BREEAM In-use, med betyget Very Good. För Castellum innebär denna satsning en stor kvalitetsförflyttning av en befintlig fastighet i ett av stadens bästa lägen.

– Vi kommer att tilläggsisolera över hela huset och byta all teknik till energieffektiva lösningar, säger Thomas Bergström.

– Castellum har en hög nivå på sin miljöcertifiering, vilket vi tycker är viktigt. Vår egen utgångspunkt har varit att även ta tillvara så mycket som möjligt av inredning när vi flyttar tillbaka, och satsa på inredning i trä i våra nyinköp, förklarar Karin Stridh.

Mer att läsa

2023-06-14

United Spaces öppnar coworking i Jönköping

2023-05-03

”Vill inte vänta 20 år – bara för att man kan”

2023-05-02

5 smarta tips – så sparar ni energi

2023-05-02

Anna på Werket: ”Jag kände här vill jag jobba”