Gå till huvudinnehåll

2021-11-08 | 10:05

Pandemins påverkan sätter ökat fokus på anpassade lokaler

Göteborg

Porträtt av Helen Sandberg.

– Jag ser tydliga signaler att om man vill vara attraktiv arbetsgivare behöver man anamma en allt större flexibilitet när det kommer till arbetssätt och miljö. Det framtida arbetslivet fokuserar mer på varje individs prestation och leverans än på fysisk närvaro under kontorstid, berättar Helen Sandberg, uthyrningschef på Castellum Väst.

Nu i höst kan vi åter gå tillbaka till kontoret och som arbetsgivare gäller det nu att möta de nya behov och förväntningar som uppstått hos medarbetarna. Det gäller att skapa rätt mix av arbetssätt och miljö för att driva verksamheten lyckat framåt visar Castellums årliga rapport ”Framtidens arbetsliv”.

– Vill man vara en attraktiv arbetsgivare efter pandemin kan man kanske inte hålla kvar vid tidigare arbetssätt.

Varje år gör Castellum en stor undersökning om framtidens arbetsliv, där man frågar 2 000 svenskar. I den senaste syns tydligt att medarbetare nu har helt andra krav på sin arbetsgivare och arbetsplats. Vill man vara en attraktiv arbetsgivare efter pandemin kan man kanske inte hålla kvar vid tidigare arbetssätt.

Tre insikter från rapporten ”Framtidens arbetsliv”

  1. 54 % vill helst växla mellan kontor och hemarbete.
  2. Majoriteten tycker att det är viktigt att arbetsgivaren hjälper till med livspusslet.
  3. 2 av 3 är positiva till att jobba på ett coworkingkontor.

I undersökningen ”Framtidens arbetsliv – i kölvattnet av en pandemi” svarar 54 procent att de vill fortsätta ha möjlighet att växla mellan kontor och distansarbete och hela 80 procent svarar att flexibla arbetstider är viktigt.

– Kontoret kommer fortsatt att vara viktigt för att få ihop team, innovation och verksamhetens fortsatta utveckling. För det är när vi träffas som den innovativa utvecklingen sker. Men medarbetarnas behov skiljer sig åt och det är nu viktigt att arbetsgivare har en tydlig vision och strategi hur man ska skapa arbetssätt anpassade till både individ och företag, förklarar Helan Sandberg.

Rapporten visar tydligt att för Generation Z är det viktigast att samarbeta i kreativa miljöer, och att syfte och sunda värderingar hos arbetsgivaren är viktigare än hög lön. De som är medelålders har ett stort behov av flexibilitet för att lösa livspusslet medan de äldre helst vill fortsätta jobba mer självständigt i hemmamiljö. Trygghet är också en faktor som blivit allt viktigare under pandemin, man värderar sin fasta tjänst högre och är mer benägen att stanna hos sin arbetsgivare än tidigare.

– Vi ser att intresset för att lägga hela kontor vid coworkingcenter ökar hos företag. Även hubbar, eller eventuellt flytt av hela kontoret, utanför stadskärnan blir mer intressant då många medarbetare inte längre vill spendera tid på flera timmars dagligt pendlande framöver, säger Helen Sandberg.

Vill du hitta ert bolags framtida arbetsplats?

Kontakta vår uthyrningschef Helen Sandberg eller gå till Hitta ny lokal.

helen.sandberg@castellum.se
tel: 0739-42 09 33

Mer att läsa

2023-05-31

Hisingen är hemmaplan för GPBM Nordic

2023-05-31

Flytten blev en fullträff

2023-05-31

Ölbaren som blev TV-kändis

2023-05-31

“Vi är det gröna fåret på Ringön”