Gå till huvudinnehåll

2023-12-11

Problem med sopsorteringen i flera miljörum

Växjö

Castellum ser stora skillnader på hur sopsorteringen fungerar i de nyförvärvade fastigheterna från Kungsleden, jämfört med i bolagets övriga fastigheter. För att få bukt med problemen behöver alla hyresgäster nu se över sina rutiner.

I ett miljörum är det viktigt att alla sorterar rätt avfall på rätt plats. Men den senaste tiden har en rad olika typer av osorterbart avfall blivit dumpade i Castellums miljörum. Det gäller allt från lastpallar och madrasser till mikrovågsugnar och färgpatroner.
"Vi har inte möjlighet att erbjuda sortering av allt, så om det inte finns något kärl för det du vill slänga är det ditt eget ansvar att återvinna det på annat sätt. Om du inte vet vart du ska vända dig kan du fråga oss direkt i vår felanmälan så hjälper vi dig", säger Lars Bernhäll, teknisk förvaltare på Castellum i Växjö.

Stora skillnader mellan fastigheter

Av någon anledning ser Castellum stora skillnader på hur sorteringen och avfallshanteringen fungerar mellan de olika fastigheterna.
"Det är en helt annan kultur i de fastigheter vi förvärvade genom Kungsleden. Vi vet inte vad det beror på, men vi kommer att ta ytterligare krafttag för att komma till rätta med problemet. Jag tror inte att någon gör det av illvilja, utan det kanske snarare är många som inte vet vad man kan och inte kan lämna i ett miljörum. Detta är dock en viktig hållbarhetsfråga och alla måste ta sitt ansvar", säger Lars.

Mycket att tjäna på att det blir rätt

Castellum har nyligen bytt avfallsentreprenör till Ragn-Sells. I samband med det har man även gjort en översyn av tömningsfrekvensen och jobbar kontinuerligt för att den ska bli rätt och inte driva upp kostnaderna.
"Det ligger i alla hyresgästers intresse att hålla kostnaderna nere. Om vi behöver fler hämtningar måste vi nämligen höja hyrorna och det vill vi ju verkligen inte. Därför är det viktigt att alla hjälps åt!"

För planetens skull

Det finns många fördelar med att sortera rätt, inte minst i relation till miljön.
"Allt avfall som hämtas hos oss vägs, vilket gör att vi kan få fram en miljöbelastning av det som slängs i individuella fastigheter. Den miljöpåverkan vill vi självklart sänka – vi måste vara rädda om vår planet och återvinning är en viktig del av det hållbarhetsarbetet", avslutar Lars.Lars Bernhäll, teknisk förvaltare på Castellum i Växjö

Mer att läsa

Läs artikeln

2024-02-20

Fula ankungen blev hållbar svan

2024-02-20

Mikaels LIA-period ledde till en timanställning

2024-02-19

Små justeringar ger stora effekter

2024-02-19

Inbjudan till webinar och lansering av trendrapporten Framtidens arbetsliv 2024

Visa liknande artiklar