Gå till huvudinnehåll

2021-09-14 | 13:05

SF-bokhandeln drömmer om nördhotell

Göteborg

Science Fiction-bokhandeln på Kungsgatan är ett 700 kvadratmeter stort himmelrike i två våningar för alla som älskar sci-fi, fantasy och skräck. Dock har man fått coronaanpassa sin verksamhet – men drömmer om att bygga ut och öppna ett nördhotell.

Läget på Kungsgatan 19 är valt med omsorg.

– Det är bra att ligga lite off. Vi vill vara lättillgängliga men inte mainstream och skulle aldrig kunna ligga bredvid ett H&M eller på Frölunda torg, säger Jenny Engwall som är butikschef för SF-bokhandeln.

Sedan butiken öppnade i Göteborg för 20 år sedan (då i en källarlokal på Vallgatan) har intresset för science fiction bara ökat. Butiken har stadigt behövt öka sin yta när böckerna, prylarna och spelen har blivit allt fler och långväga kunder hittat till bokhandeln som också är ett utflyktsmål.

– Hela affärsidén baserar sig på entusiaster och deras perspektiv. Därför är butiken en upplevelse, ett ställe man vill tillbaka till. Det var också därför vi valde att utöka med ett nördkafé där man kan läsa och ta en kopp kaffe, prova på brädspel eller vara med i en mangabokcirkel, säger Jenny Engwall.

Interiörbild av bokhandeln.

På grund av corona har kafédelen, som ligger på fastighetens inglasade innergård varit stängd ett tag, men nu hoppas Jenny Engwall kunna öppna igen och utöka personalstyrkan.

– Att öppna kafé var ett lyckodrag. Det drog kunder som stannade länge och gjorde så att det blev en helhetskänsla här.

Fastigheten är anrik och många göteborgare har säkert minnen av den – av olika slag. På platsen låg tidigare en biograf, men den revs och ersattes av ett stort varuhuskomplex 1940 då handelsman Valerius Hansson öppnade verksamhet här med över 300 anställda. De som är lite yngre kanske minns klubbkvällar på Kompaniet Underground. Och sedan 2013 är det alltså sci-fi, skräck och fantasy som gäller.

– Vi försöker tillgodose allt inom våra genrer, och det betyder att man kan hitta allt från de stora jättarna som Doom, Star Wars, Sagan om ringen, alla superhjältar och Harry Potter till sådant som man kanske inte väntar sig här, som Pettson&Findus och Astrid Lindgren. Vi lockar kunder i alla åldrar – det som de har gemensamt är att de har funnit en nördighet och tycker väldigt mycket om den, säger Jenny Engwall.

SF-bokhandeln har också valt att tänka så hållbart som möjligt och verka mot överdriven konsumtion.

– I stället för Black Friday har vi Green Friday då vi skänker tio procent av vinsten till att rensa världshaven på plast. Våra egna plastpåsar har höga miljökrav, och all vinst vi gör på dem går till Naturvårdsverket.

Många av SF-bokhandelns produkter kommer inpackade i bubbelplast, något som tidigare skapade enorma sopberg.

– Vi bad Castellum att utöka miljöstationen här intill så att vi fick kunde återvinna mjukplasten där. Det är härligt när hyresvärden är lyhörd, säger hon.

Närbild av bokhylla fylld med böcker.

SF-bokhandeln har redan byggt ut just de här lokalerna flera gånger när ytor på andra sidan väggarna blivit tillgängliga. Jenny Engwall drömmer dock ännu större.

– Vi har inte råd, men man kan ju alltid drömma! I så fall skulle vi vilja ta över hela huset och utöka ännu mer för att få plats med ett ännu större sortiment. Eller bygga ett nördhotell där varje rum har ett tema så att gästerna kan välja att sova i ett galaxrum eller ett drakrum. Då hade det kommit folk från hela världen hit.

Mer att läsa

2023-05-31

Hisingen är hemmaplan för GPBM Nordic

2023-05-31

Flytten blev en fullträff

2023-05-31

Ölbaren som blev TV-kändis

2023-05-31

“Vi är det gröna fåret på Ringön”