På måndag finns ingen återvändo. Då är den officiella vintertiden här, med kortare dagar och längre mörker.

Bristen på dagsljus är tuff för många. Att jobba inomhus gör att vi tappar den cirkadiska rytmen, det naturliga ljus som synkroniserar vår dygnsrytm. Det gäller att ta vara på de ljusa stunder som ges under arbetsdagen. En lunchpromenad, ett walk&talk-möte, kanske en stunds solsken att tacksamt lapa i sig…

Men nu finns det ett innovativt tekniskt alternativ som återskapar det naturliga ljusets kvalitet, styrka och variation inomhus, vilket gör det möjligt för de anställda att upprätthålla sin naturliga dygnsrytm.

Castellums nya kontor i Linköping har nyligen utrustats med biocentrisk belysning från företaget BrainLit, och projektledaren Daniel Lindén ser en ljus framtid på jobbet även under årets mörkaste månader. Hela kontoret på 320 kvadrat har utrustats med specialarmaturer som ska ”härma” en ljus dag.

- Vi har haft biocentrisk belysning ett halvår redan, men det är nu som det ska få göra nytta på riktigt. Det är som en form av ljusterapi. Än så länge är det nog för tidigt att säga om och hur vi blir påverkade, men det ska bli spännande att kliva från morgonens mörker rakt in i en solig dag på jobbet.

Rent praktiskt består den ljusa inomhushimlen av ett antal armaturer som monteras i taket, styrs med grundinställd automatik men som även kan ”boostas” med extra lux för den som vill ha en rejäl dos dagsljus. Kontoret i Linköping är uppdelat i fyra olika zoner som kan styras individuellt.

Vitsen med systemet – som utvecklats hos BrainLit i våra lokaler i Lund – är att motsvara solens påverkan under en hel dag, med mest ljus mitt på dagen. Genom att återskapa variationen och kvaliteten hos det naturliga ljuset blir kontorspersonalen piggare på dagen och lättare att slappna av på kvällen.

Detta är den tredje installationen som Castellum gör. De två första finns i Lund, en på Castellums kontor och en i den byggnad där BrainLit är vår hyresgäst. I Linköping finns även en annan installation hos vår hyresgäst Sigma Connectivity.