Gå till huvudinnehåll

2021-06-09 | 08:33

Stenskulptören i Snickeriet

Göteborg

Närbild av skulptur.

Vi fick ett samtal från Snickeriet, Eriksberg. Samtalet kom från verkstadslokalen och ateljén där Pål Svensson, den världsberömda skulptören, gör fantastiska konstverk i sten.

Lokalen, som har högt i tak, är fylld smäckra skulpturer i diabas, carraramarmor och bohusgranit. Överallt finns små skisser, mindre skulpturer och idéer till nya konstverk, och mitt i lokalen finns sju höga podier med olika skulpturer. Flera av dem är miniatyrer av de offentliga verk som står utställda världen runt.

Men ute på gården, precis under traversen som klarar 3 ton tunga lyft, visar Pål oss sitt senaste konstverk – Infinity Eight.

En över 2 500 kg tung evighetsåtta frammejslad ur ett enda stenblock hallandsgnejs. Ett arbete som krävt många timmar i verkstaden med sågning, slipning och polering. Denna robusta men ändå graciösa pjäs, där varje yta efter fyra varv kommer tillbaka till sitt ursprungsläge, visar upp olika former från vilken vinkel betraktaren befinner sig i.

Inom kort är det dags för denna magnifika pjäs att fraktas från den gamla genuina varvsmiljön på Eriksberg till sin nya hemvist och till sin beställare som vi får tro också är något av en sten-entusiast.

Stort tack Pål för att vi fick en resa inom stenens magiska värld hos dig på Eriksberg!

Porträtt av Pål.

Mer att läsa

2023-05-31

Hisingen är hemmaplan för GPBM Nordic

2023-05-31

Flytten blev en fullträff

2023-05-31

Ölbaren som blev TV-kändis

2023-05-31

“Vi är det gröna fåret på Ringön”