Gå till huvudinnehåll

2023-02-21 | 12:55

”Stortrivs på Mjärdevi – finns massa kunskap här”

Linköping Innovation Mjärdevi

En man och en kvinna från Arboair sitter på varsin stol

Vi på Castellum applåderar alltid hållbara idéer och därför är det extra roligt med en hyresgäst som Arboair – företaget som genom AI-teknik och bildanalyser räddar svenska skogen. Hur det går till? Markus Drugge, vd, förklarar.

"Vi står på två ben kan man säga. Dels skapar och analyserar vi underlag för skogsskötsel, dels hanterar vi skogsskador. Man pratar ju ofta om skogen som jordskorpans största kolsänka och tar vi hand om den på rätt sätt lyckas vi binda mycket koldioxid", berättar han.

En naturlig kolsänka

Skogen täcker närmare två tredjedelar av Sveriges yta. Förutom att den fungerar som kolsänka bidrar den också med förnyelsebara råvaror som kan ersätta fossila bränslen och energikrävande material som betong, stål och plast. För att inte tala om det välbefinnande vi känner när vi tassar fram på mjuk mossa. Det gäller som sagt att ta hand om skogen.

Skogsdata på detaljnivå

Med unik teknik analyserar Arboair olika typer av skogsskador.
"Det finns invasiva arter, som granbarkborrar till exempel, som hotar att slå ut ekosystemet. Med vår teknik kan vi förhindra pandemiska situationer", berättar Markus Drugge.

Många skogsägare saknar idag också skogsdata på detaljnivå. Med hjälp av AI-driven bildanalys producerar Arboair skarpa beslutsunderlag och helautomatiserade skogsbruksplaner för skogsägare.
"Vi kan vara ute på förmiddagen och scanna stora skogsfastigheter för att på eftermiddagen leverera ett resultat där du exempelvis ser hur många tallar i 25-årsåldern i en viss brösthöjdsdiameter som finns, och exakt var de finns." 

 

Mjärdevi ett självklart val

Arboair började som ett innovationsprojekt. Nu är företaget examinerat efter tre år hos företagsinkubatorn Lead, i egen regi vilket krävde egna lokaler. Arboair hittade hem i Teknikringen 7.
"För oss var det självklart att sitta på Mjärdevi och i samma fastighet som Lead, vi har fortfarande en stark koppling till dem. Eftersom vi expanderar behövde vi också flexibla lokaler så att vi kan växa, och det har vi hittat här", berättar han och fortsätter: "Här har vi också ett entreprenöriellt utbyte med andra bolag. Många runt omkring oss jobbar med teknik och innovation. Det finns en oerhörd kunskap här – vi trivs jättebra."

Mer att läsa

2021-11-09

Fulladdat i Mjärdevi!

2021-09-06

Mjärdevi 2.0 – större, grönare och med mer puls

2021-09-06

Unik batterilagring till Vita huset

2021-09-06

Från Stångån till Mjärdevi