Gå till huvudinnehåll

2021-09-02 | 08:31

Swartzska huset i ny kostym

Norrköping

Exteriörbild av fastigheten.

Nu får Swartzska huset sig ett rejält ansiktslyft. Just nu pågår nämligen en omfattande restaurering som krävt såväl digert detektivarbete som yttersta noggrannhet.

Huset är ett byggnadsminne och restaureringen måste ske enligt speciella regler och därför…

– … har vi med en antikvarisk expert i arbetet. Det är en hel del att ta hänsyn till och då har vi Länsstyrelsen till hjälp. Till exempel ser vi till att använda rätt typ av putsbruk och måla fasaden med linoljefärg och traditionell kalkfärg, förklarar Anders Granberg, projektutvecklare vid Castellum och fortsätter:

– Huset kommer att få en ny färgsättning som bättre stämmer överens med den ursprungliga, fasaden kommer att gå mer åt det ljusrosa hållet. Genom detektivarbete i form av färgundersökningar på fasad och genom att kika på gamla fotografier har vi kunnat konstatera en nyansskiftning och förstått att det är ditåt vi ska.

”Tar hand om arvet”

Restaureringen omfattar både fasad och fönster och går allt enligt planerna kommer det att stå färdigt i oktober, senast november.

– Det är känns både roligt och viktigt, att visa att vi tar hand om arvet. Man ska kunna känna historiens vingslag när man kommer hit, konstaterar Anders Granberg.

Ja, historien sitter liksom i väggarna. Swartzska huset ritades av stadsarkitekten Carl Theodor Malm och stod klart 1842. Här bodde och arbetade sedan norrköpingslegendaren Johan Swartz som bland annat drev en snusfabrik i Knäppingsborg. I dag huserar föreningen Gamla Norrköping här som i sin tur har bevarat husets interiör som det var en gång i tiden.

Svartvitt gammalt foto av huset.

Mer att läsa

2023-05-04

”En lokal mitt i stan – perfekt!”

2023-05-04

”Det är väl ändå den mysigaste platsen?”

2023-05-03

”Vill inte vänta 20 år – bara för att man kan”

2023-05-02

5 smarta tips – så sparar ni energi