Gå till huvudinnehåll

2021-02-10 | 12:43

Tillsammans gjorde vi något bra

Örebro

Kontorets öppna kök.

De dömde ut lokalen första gången de såg den. Och andra gången också, den var för mörk. Ett rivet undertak och några rivna väggar senare hittade byggföretaget Adabacum hem – på Stortorget 20 i Örebro.

Bygg- och installationsledningsföretaget Adabacum hade haft kontor på gamla regementsområdet på norr i Örebro sedan 1998. När de sedan skulle bli fler och dessutom stod inför en generationsväxling blev kontoret för litet.

– Vi ville börja arbeta på nya sätt, mer flexibelt och i öppnare ytor. Vi satt alla instängda i egna rum, som i en långsmal korridor. Satt du där hade du ingen koll på vilka fler som var i lokalen. Eftersom vi inte var så många på plats åt gången var det dessutom mycket yta som aldrig användes, förklarar projektledare Kjell-Arne Andersson.

En tavelvägg i kontoret.

Höjde tak och rev väggar

De började leta efter en lokal som hade det de sökte: öppen, smart och effektiv planlösning, plats för fler och gärna i ett centralt läge. Rätt snart matchades de ihop med Stortorget 20. Kjell-Arne och hans kollegor dömde dock ut lokalen två gånger eftersom den var för mörk. Men så återkom de ändå en tredje gång.

– När vi kikade på den med Castellum igen plockade vi ur några undertaksplattor och såg att vi med några mindre förändringar kunde höja undertaket. Alla innerväggar i lokalen kunde också rivas. På så sätt skulle vi få en stor, ljus och fin lokal. Och eftersom det är exakt det här vi jobbar med kunde vi lämna en tydlig beskrivning till Castellum. Tillsammans med dem gjorde vi något väldigt bra, förklarar han.

Ett mötesrum bakom glasdörrar.

Och tillsammans har Adabacum och Castellum gjort mycket, vi har nämligen samarbetat i flera stora projekt. Bland annat i nybyggnationerna av Drottningparken, Citypassagen och nu i Castellums senaste projekt Korsningen.

Bättre samspel

Lokalen på Stortorget 20 har förvandlats från ett mörkt cellkontor till ljusa öppna ytor i sobra färger.

– Vi tycker att det blev helt fantastiskt. Vi interagerar mycket bättre med varandra nu. Eftersom det är öppet kan vi alltid byta några ord, ställa frågor och hjälpa varandra. Att vi dessutom fick till jättefina mötesrum med modern teknik i dessa Teamstider är fantastiskt, konstaterar Kjell-Arne Andersson.

Skrivbordsplatser vid en fönstervägg.

Mer att läsa

2023-05-04

”Efterfrågan är jättestor”

2023-05-03

”Vill inte vänta 20 år – bara för att man kan”

2023-05-02

5 smarta tips – så sparar ni energi

2023-02-22

”Den bästa produkten är den som inte tillverkas”