Gå till huvudinnehåll

2021-09-02 | 12:49

Unika och spektakulära Inre hamnen växer fram

Norrköping Inre Hamnen

Visualisering över området.

Paddla fram i kanaler längs pulserande cityliv, ta en lunchpaus på sandstranden eller blicka ut mot småbåtshamnen från kontoret. Förvandlingen av stadsdelen Inre hamnen i Norrköping är igång. ”Det här blir fantastiskt!”

– Det här kommer bli riktigt, riktigt bra! konstaterar Camilla Ejeskog, Kommersiell förvaltare, Castellum.

Här, i Inre hamnen, har det lossats och lastats varor sedan 1600-talet. När man valde att flytta hamnverksamheten längre ut i Bråviken började det kluras. Vad skulle man göra av det vattennära läget?

– Man började snegla på hur Hammarby Sjöstad gjorde till exempel. Vi ville verkligen skapa en attraktiv inre hamn och göra något av den fantastiska vattenmiljön, förklarar Camilla.

Vad händer nu?

– Just nu bygger kommunen klart infrastrukturen i området, som kanaler, vägar och broar. Under 2022 börjar bygget av huskroppar och för vår, Castellums, del sätts spadarna i marken året därefter för att bygga två moderna kontorsfastigheter (projekt Nova reds. anm.).

Det blir en ny del av innerstaden, beskriv framtidens Inre hamnen!

– Ja, det kommer att bli en modern, urban och häftig del av staden med spektakulära kåkar, det här kommer bli fantastiskt. Det kommer verkligen sticka ut, bland annat tack vare att det byggs in kanaler med vatten i området. Det i kombination med häftig arkitektur gör verkligen det här området unikt.

Visualisering av hamnområdet.

Och så hållbarhet i fokus också?

– Ja, precis! Hållbarhetsaspekten prioriteras rakt igenom. Här har du nära till kollektivtrafik, det kommer finnas utvecklade gång- och cykelvägar, massa grönområden och förnyelsebara energikällor.

Vad ser du mest fram emot?

– Helheten. Det är otroligt roligt att få vara en del av det här och se hela området växa fram. När ostlänken blir färdig innebär det att du dessutom tar dig till Stockholm på 40 minuter. Härifrån har du ett perfekt pendlingsavstånd om du vill bo – eller arbeta – i Stockholm.

Ni är nio byggherrar som delar på området, vilka är vinsterna med att vara så många?

– Tillsammans skapar vi en strategi för framtiden, en strategi för hur vi på bästa sätt kan utveckla området på sikt. Vi har ett oerhört tajt och transparent samarbete när det gäller strategi och marktilldelning.

Det planeras för 3 000 bostäder och Castellum ser till att det blir arbetsplatser också!

– Precis, och det är det väldigt många som ser som en stor fördel att vi är med som en ren kommersiell aktör. Byggs det bara bostäder blir det lätt en sovande stadsdel under dagtid. Nu kommer området leva dygnets alla timmar.

Fotnot: Vi på Castellum är glada över att få samarbeta med flera byggherrar i Inre hamnen, de övriga här: Heimstaden, Siegel, Skanska, Hyresbostäder, Riksbyggen, Mannersons, HSB och Slättö.

Visualisering av hamnområdet.

Mer att läsa

2021-09-02

Intresset för att bo här är enormt

2021-09-02

En modern och attraktiv stadsdel

2023-05-05

”En fantastisk stad att verka i”

2023-05-04

”En lokal mitt i stan – perfekt!”