Gå till huvudinnehåll

2023-05-04 | 15:39

”Vi vill inte ångra att vi aldrig tog chansen”

Örebro

En man som står i en segelbåt och styr

De lämnar allt – hus, jobb och vardag i Örebro för att segla på världens hav. I tre år. Nu gör Roger Seger, tidigare chef för teknisk förvaltning här på Castellum, verklighet av drömmen han och frun Maria har haft i flera år.

"Jag har alltid älskat vattnet, det har alltid lockat. Jag var elitkanotist som ung och köpte min första segelbåt när jag var 22", berättar Roger Seger, tidigare chef för teknisk förvaltning på Castellum. 

Örebro är inget segelmecka direkt, konstaterar han. Därför har det blivit många semestrar i Stockholms skärgård och efter att barnen flyttade hemifrån tog sig han och frun Maria an tuffare seglatser, bland annat till Färöarna och Svalbard. De har, som Roger uttrycker det, ”testat stormar, is och elände” och i dag har de en båt som klarar världens alla hav.

”Tar oss ur ekorrhjulet”

Vad är det då, med seglingen, som får dem att byta vardag och lämna jobb och hem?
"Jag antar att det är det oförutsedda. Ena dagen skiner solen och du lyssnar på Sommar i P1, andra dagen är det kuling och du har fullt sjå att hålla dig kvar i båten. Naturens krafter är utmanande och omväxlande", förklarar han och fortsätter:
"Det här är en chans att få göra det vi gillar allra mest, att segla. Och också en chans att ta oss ur ekorrhjulet, det blir ett skönt break. Vi vill inte ångra senare, att vi aldrig tog chansen. Det är nu vi orkar ta oss an Atlanten, vi kan inte vänta tills vi är pensionärer."

Över Atlanten

Ja, ett av delmålen är att ta sig över Atlanten. De seglar ut från Kungsör i början av juni, därefter går rutten längs europeiska kusten ner mot Madeira och Kanarieöarna där de i oktober deltar i ett race till Kap Verde och efter det…
"… tar vi oss över Atlanten. Det blir den stora etappen på totalt tre veckor."

Och även den stora utmaningen?

"Absolut. Vi tittar inte på tv på kvällarna, just nu förbereder vi oss för fullt", skrattar han.
De kommer bunkra vatten, mat och extra bränsle och läkemedel. 
"Bryter någon av oss benet måste vi kunna spjälka det. Vi behöver ordna en egen liten akutmottagning på båten. Min fru är sjuksköterska och har järnkoll."

Går allt enligt plan är de framme i Karibien i början av december. Efter att ha utforskat dessa öar väntar turer till Kuba, Jamaica och Costa Ricas djungel. Om det blir en jorden runt-resa återstår att se.
"Det kan hända att det inte lockar att köra jorden runt. Vi kanske hellre tar oss hem via USA till Grönland, Island och Färöarna. Vi kan styra vart vi vill."

Modet smittar av sig

Nervöst? "Jo, det finns det några orosmoln", konstaterar han.
"Saker kommer ju slitas. Dricksvattenpumpen ska gå varje dag i tre år, den kommer vi få byta några gånger. Och det gäller motorn och seglen också. Det jag kan vara orolig över är att det ska hända något som gör att man fastnar och inte kommer vidare."

Vad längtar du mest efter?

"Att ta sig över Atlanten. Och att få till ett flow där allt stämmer, fånga någon fisk och – kanske mest – att få en annan vardag, njuta och upptäcka nya platser. Sedan ska det bli spännande att komma hem efter att ha varit borta i tre år."

Hur ser man på livet då? Vad blir viktigt efter en sådan resa? "Modet, viljan och förväntan har smittat av sig på vänner och kollegor", berättar Roger. 

"Det väcker tankar hos många om vad de själva skulle vilja göra. Vi väljer ett rätt krångligt sätt att pausa arbetslivet men det finns ju andra sätt. Är det att ta husbilen? Köpa ett hus i Spanien? Eller ha ett annat projekt ihop?"

Mer att läsa

2023-10-11

Behöver du låna bil i tjänsten? Vi har lösningen

2023-10-11

”Perfekt lokal – i fantastiskt läge”

2023-10-11

"Ett helt nytt område växer fram"

2023-10-11

Trenden i Örebro tydlig: Nu vill vi tillbaka till kontoret