Gå till huvudinnehåll

2021-05-25 | 07:55 (CEST)

Castellum utvecklar Ringöns nya kreativa mittpunkt

Fastigheten Hamnen återbrukas och blir kreativt nav på Ringön
Ringön har gått från att vara ett åsidosatt industriområde till en plats med potential för både Göteborgs stad och Castellum. Genom att vara ett komplement till den planerade stadsutvecklingen blir Ringön med sina låga hyror som en vagga för framtidens stora entreprenörer. Till sommaren öppnar Castellum Ringöns nya kreativa nav Hamnen.

Fastigheten Hamnen på Ringön ser kanske inte mycket ut för världen på utsidan ännu, men här är det insidan och möjligheterna den erbjuder som räknas. Här planerar Castellum för en basar med olika typer av produktion, reparation och renovering. I 18 stycken bås kan hyresgästerna forma sin egen verksamhet, som exempelvis cykelverkstad eller syateljé, konstnärskollektiv, skomakeri eller silversmedja. Dessutom planeras för ett kafé.

– Vi älskar Ringön. Här finns något enormt unikt som skapats av de människor och verksamheter som samlats här. Fastigheten Hamnen kommer ett bli ett nav på Ringön - ett levande hus där hyresgästerna kommer att vara delaktig i driften för att skapa gemenskap och hålla kostnaderna nere, säger Mariette Hilmersson, vd för Castellum Väst.

Allt startade 2015, under planeringen inför Göteborgs 400-årsjubileum. Då presenterades en idé om Ringöns framtid som ”en tillåtande oas” där ”alla får plats”. På den vägen skapades Business Region Göteborgs projektgrupp Saltet. Steg för steg har man fått företag att etablera sig på ön, många av dem i Castellums lokaler. I dag är Ringön en tryggare, mer befolkad plats än tidigare. De gamla verkstadsföretagen finns kvar och har fått sällskap av entreprenörer och företag inom mode, design, mat, arkitektur, konst, film och musik som sett charmen och möjligheterna med att etablera sig i ett område där hyrorna är betydligt lägre än i andra delar av staden.
– Med låga hyror fungerar Ringön som en vagga för framtidens stora entreprenörer. Och det betyder mycket både för oss som bolag och för Göteborg som stad och region, säger Mariette Hilmersson, vd för Castellum Väst.

Det faktum att den ursprungliga miljön tillåts vara kvar gör Ringön till en viktig pusselbit för staden och regionen i den globala konkurrensen om arbetskraft och talang.

– I alltför sterila miljöer växer varken små eller stora bolag. På Ringön får företagen leva sina egna liv som ett komplement till den stora stadsutvecklingen som pågår i andra delar av staden. Jag vet att många städer världen över drömmer om att ha en sådan här plats, säger Patrik Andersson, vd på Business Region Göteborg.

 

För ytterligare information kontakta: 
Mariette Hilmersson, VD Castellum Region Väst, tel 031-744 09 02
Patrik Andersson, VD Business Region Göteborg, tel 031-367 61 20

Dokument och filer

Pressmeddelande Ringön Hamnen (PDF) Fastigheten Hamnen återbrukas och blir kreativt nav på Ringön (JPEG) Mariette Hilmersson, vd Castellum Väst och Patrik Andersson, vd Business Region Göteborg (JPEG)

Fler pressmeddelanden

Visa fler pressmeddelanden