Gå till huvudinnehåll

2020-06-09 | 13:00 (CEST)

Castellums solsatsning belönas som Årets prestation

solcellstak Hisingen Logistikpark
Castellums satsning på att bygga 100 solcellsanläggningar inom fem år tilldelas utmärkelsen Årets prestation av branschorganisationen Svensk Solenergi. "Vi måste alla bidra till att bekämpa klimatkrisen. Castellum är Nordens mest hållbara fastighetsbolag och dagens pris sporrar oss ytterligare att gå före och visa vägen", säger Henrik Saxborn, verkställande direktör Castellum AB.  

Svensk Solenergi är en branschförening med cirka 260 medlemmar från såväl den svenska solenergibranschen som andra aktörer inom solenergiområdet. Sedan 2004 delas Solenergipriset ut varje år i samband med föreningens årsmöte. Priskategorin Årets prestation ges till en person eller organisation som gjort "ett väsentligt bidrag till utveckling och/eller införande av solenergi". Juryns motivering lyder: "Castellums satsning innebär att de ska bygga upp emot 100 solcellsanläggningar på sina byggnader till 2025. Det är en av de största satsningarna på solceller i hela Norden. Som ett av Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag är åtagandet ett högst väsentligt bidrag till utvecklingen och ett föredöme för andra större fastighetsbolag."

"Jag är oerhört stolt över vår satsning på solenergi. Mer lokalt producerad energi i städerna tillsammans med energilagring kommer att krävas för lösa kapacitetsbristen i Sverige och öka mängden förnybar energi som behövs i takt med ökad elektrifiering av samhället", säger Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum som igår tog emot utmärkelsen på en virtuell prisutdelning.

Initiativet är en viktig del på vägen mot företagets högt uppsatta mål att till 2030 bli 100 procent klimatneutrala. Castellum påbörjade under 2019 hela 14 projekt med nya större solcellsanläggningar. Störst hittills är Hisingen Logistikpark på gamla Säve flygplats, som utrustas med ett 30 000 kvadratmeter stort solcellstak, motsvarande fem fotbollsplaner. De 8 500 solpanelerna ska årligen producera 3,3 GWh, som motsvarar elförbrukningen i 660 standardvillor.

Fakta:
Castellum har fyra år i rad placerat sig som global sektorledare i Global Estate Sustainability Benchmark, GRESB, vilket innebär att bolaget rankas som etta i världen för sitt hållbarhetsarbete inom sektorn kontors- och logistiklokaler. Dessutom är Castellum det enda nordiska fastighets- och byggbolaget som är invald i Dow Jones Sustainability Index, DJSI, vilket inkluderar de noterade bolag i världen som presterar bäst inom hållbarhetsområdet.

För ytterligare information kontakta:Filip Elland, hållbarhetschef Castellum AB, 0703-20 63 26
Castellum är ett av de största börsnoterade fastighetsbolagen i Sverige. Fastigheternas värde uppgår till 96,3 miljarder kronor och utgörs i huvudsak av lokaler för kontor, lager/logistik och samhällsfastigheter med en uthyrningsbar yta om 4,3 miljoner kvm. Castellum verkar genom en decentraliserad organisation med stark lokal närvaro i 17 städer i Sverige samt i Köpenhamn och Helsingfors. Castellum rankas som det mest jämställda av 600 börsnoterade europeiska bolag av European Women on Boards 2020. Castellum är det enda nordiska fastighets- och byggbolag som är invalt i Dow Jones Sustainability Index (DJSI), vilket inkluderar de bolag i världen som presterar bäst inom hållbarhetsområdet. Castellum har under 2019 tilldelats flera utmärkelser för sitt hållbarhetsarbete, bland annat Global Sector Leader av GRESB. Det innebär att Castellum rankas som etta i världen inom sektorn kontors- och logistiklokaler. Dessutom tilldelades Castellum guldnivå för bolagets hållbarhetsrapportering från EPRA (European Public Real Estate Association). Castellumaktien är noterad på Nasdaq Stockholm Large Cap. För ytterligare information besök www.castellum.se.


Dokument och filer

solcellstak Hisingen Logistikpark (PNG)

Fler pressmeddelanden

Visa fler pressmeddelanden