Gå till huvudinnehåll

2021-05-07 | 09:49 (CEST)

Castellums tak med 30 000 kvm solceller på Hisingen belönas med Solenergipriset

HLP + Filip Elland
Väderprognosen säger gråmulet, men i Göteborg skiner solen extra starkt idag. Inte minst på Hisingen Logistikpark som med sina 30 000 kvadratmeter solceller just vunnit Solenergipriset, branschens finaste utmärkelse.

-Att vinna är alltid kul, men vi ser priset främst som en bekräftelse på hur vi gör konkret, mätbar och inspirerande nytta i klimatomställningen, säger Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum.

Sedan 2004 delas Solenergipriset ut i två kategorier av branschföreningen Svensk Solenergi. Förra året vann Castellum priset för Årets prestation med satsningen ”100 på sol”, och i år blir alltså Hisingen Logistikpark utsedd till Årets anläggning.

Den prisade solenergianläggningen består av ett 30 000 kvadratmeter stort tak med cirka 8 500 solcellspaneler som årligen producerar cirka 3,3 GWh, motsvarande elkonsumtionen för 660 standardvillor. Ytan på taket motsvarar fem fotbollsplaner.

Anläggningen startade som en ”testbädd” för att undersöka om storskalig solel kunde bli både hållbart och lönsamt. Svaret gavs snabbt.

-Vi vet att får ihop affären och är väldigt trygga med att detta är en jättebra väg framåt. Framöver kommer vi till exempel att investera i stora anläggningar på flygplatsområdet Gateway Säve, säger Mariette Hilmersson, vd för Castellum Region Väst.   

I Sverige hämmas stora solsatsningar av ett skatteregelverk som begränsar storleken, helt i motsats till exempelvis föregångslandet Tyskland. Castellum vill med Hisingen Logistikpark utmana systemet.

-Om vi kan göra det här på Hisingen så kan våra kollegor göra samma sak. Vi hoppas att detta skapar ringar på vattnet och att hindren tas bort, säger Filip Elland.

För mer information kontakta:
Filip Elland, hållbarhetschef Castellum AB, 0703-206326
Mariette Hilmersson, vd Castellum Region Väst, 0739-420902

Om Castellum
Castellum är ett av Nordens största börsnoterade fastighetsbolag med ett fastighetsvärde på ca 96 miljarder kronor. Vi finns på 14 svenska tillväxtorter samt i Köpenhamn och Helsingfors. Varje dag går 250 000 personer till jobbet i våra lokaler. Vi utvecklar flexibla arbetsplatser och smarta logistiklösningar med en uthyrningsbar yta om 3,8 miljoner kvadratmeter. Ett av våra hållbarhetsmål är att vara helt klimatneutrala senast 2030. Castellum är det enda nordiska fastighetsbolag som är invalt i Dow Jones Sustainability Index (DJSI). Castellumaktien är noterad på Nasdaq Stockholm Large Cap.

En värd bortom det förväntade.
www.castellum.se

Dokument och filer

Pressmeddelande HLP Solenergipriset (PDF) HLP + Filip Elland (PNG)

Fler pressmeddelanden

Visa fler pressmeddelanden