Gå till huvudinnehåll

2020-07-03 | 09:00 (CEST)

Från sparbank till kunskapsbank när Castellum ger nytt hem åt Gävle stadsbibliotek

Gevaliapalatset
I februari slår Gävle stadsbibliotek upp dörrarna till nya tillfälliga lokaler, dit både böcker och personal flyttar i samband med om- och tillbyggnad av det befintliga biblioteket vid Slottstorget. "Biblioteket är en av hörnstenarna i ett fungerande samhälle. Det känns roligt att kunna hjälpa till med en riktigt bra lokal för stadens invånare", säger Stefan Öberg som är affärsområdeschef på Castellum i Gävle.

Castellums fastighet på Nygatan, det så kallade Gevaliapalatset, är en anrik kulturminnesmärkt fastighet från 1892. Förutom kontorslokaler inrymmer fastigheten bostäder och butikslokaler i markplan. Läget intill Stortorget är ett av Gävles mest centrala.

Kvarteret Gevalia byggdes i samband med den stora återuppbyggnaden av centrala Gävle och anläggningen av Stortorget, stadens självklara mittpunkt. Under 1970-talet byggdes kvarterets innergård in för att skapa större moderna lokaler. Idag finns SVT, Statens servicecenter och Swedbank bland hyresgästerna. Kvarteret Gevalia och grannfastigheten Hypoteksbankens hus är de enda kvarlevande originalbyggnaderna kring torget som överlevde 1950- och 1960-talens omfattande rivningar.

I detta historiska kvarter förläggs bibliotekets verksamhet under cirka tre år framöver. Läget är mycket lättillgängligt på markplan, och ytan uppgår till cirka 2000 kvadratmeter. Lokalen har historiskt använts som banklokal, och de gamla bankvalven med sina tjocka ståldörrar är fortfarande bevarade.

"Både det centrala läget och de fina lokalerna talar för att detta blir en riktigt bra lösning i väntan på framtidens kultur- och bildningscenter som ska byggas där Stadsbiblioteket står idag", säger Gävle kommuns bibliotekschef Petra Jonsson.Gävle Stadsbibliotek är Gävles mest besökta kulturinstitution med närmare 500 000 besök årligen. Förutom böcker finns bland annat tidskrifter, ljudböcker, musik och film för utlåning. Biblioteket öppnades 1907 i stadshuset och sedan 1962 i lokalerna på Slottstorget.

För ytterligare information kontakta: 
Stefan Öberg, affärsområdeschef Region Stockholm-Norr Gävle, 0706-32 05 77

Petra Jonsson, bibliotekschef Gävle kommun, 026-17 94 03

Dokument och filer

Release (PDF) Gevaliapalatset (JPEG)

Fler pressmeddelanden

Visa fler pressmeddelanden