Gå till huvudinnehåll

2022-04-06

Supervinster när gammalt blir nytt

Örebro Hållbarhet

Interiörbild från kontor.

Visst kan gammalt bli nytt! När vi på Castellum bytte kontor gällde detta: återbruk framför allt. Vad sägs till exempel om belysning tillverkad av gamla bildskärmar?

Att bygga om och bygga nytt kostar på, på en massa olika sätt. Därför ser vi på Castellum till att återbruka så mycket det bara går. Vår egen flytt, till Trädgårdsgatan 14 i Örebro, var inget undantag.

Interiörbild med människor vid skrivbord.

”Håller längre, minskar avfallet”

Ett exempel är ljusarmaturerna som är tillverkade av komponenter från gamla bildskärmar. Hur går det ihop då? Jo, så här! I Sverige är vi rätt flitiga på att byta bildskärmar, samtidigt som de bär på komponenter av hög kvalitet. Vid organisationen Chalmers Industriteknik bestämde man sig för att kika närmare på detta och kom på idén att utveckla ljusarmaturer av plattskärmar. Den briljanta idén blev ett företag och det är nu företaget Bright Eco som ser till att det blir prima belysning i nya Örebrokontoret. Belysningen använder 89 procent återbrukat och återvunnet material och håller också längre, tack vare att trasiga komponenter kan bytas ut längs vägen.

– Avfallet minskar markant tack vare det. Dessutom hyr vi i stället för att köpa vilket också är en del i vårt hållbarhetsarbete. När vi inte behöver belysningen längre får någon annan användning för den, berättar Johan Sellin, teknisk chef vid Castellum Region Mitt.

Nästa steg – lagerhålla varor

Castellum har som mål att vara klimatneutrala år 2030 och att återbruk ska vara en betydande del av alla projekt. När det gäller återbruk handlar det om att vara flexibel och kreativ, menar hållbarhetsansvarige Christin Carlsson.

– Det handlar om att våga testa andra affärsmodeller och att både vi och hyresgästerna är flexibla. Vi strävar efter att alltid tänka återbruk tillsammans med hyresgästen, att se potentiella anpassningar utefter befintliga strukturer.

Nästa steg nu är att skapa förutsättningar för att cirkulera och mellanlagra använda byggvaror.

– Vi ser just nu över hur vi via ett digitalt system skulle kunna få överblick över tillgängliga varor. Vi har också tecknat ramavtal med återbrukskonsulter för stöd och hjälp i arbetet.

Taket med infälld belysning.

Detta har vi gjort!

Trädgårdsgatan 14 i Örebro rymmer mycket återbruk, här kommer fler exempel:

  • Våra mindre konferensrum samt kök och lounge = 50 procent återbruk. Här nyttjar vi egna möbler samt återbruk från Kinnarps.
  • Fönsterbänkskanal för dragning av el = 100 procent återbruk.
  • Det utrivna textila golvet återvinns genom att skickas tillbaka till Tarketts textilfabrik i
  • Nederländerna för att bli till nya golv. Klimatbesparingen för varje återvunnen kvadratmeter = 6 kilo CO2.
  • WC-utrymmen = 100 procent återbruk. Här har vi enbart målat dörrar, karm och foder.
  • Köksstomme inklusive luckor = 100 procent återbruk. Här byttes enbart knoppar, blandare och bänkskiva.
  • Större delen av innerväggar, inklusive dörrar, är också återbruk och…
  • … de möbler vi inte har återbrukat sparas för att kunna användas i framtida projekt.

Återbruk – på båda håll

Inte nog med att vi återbrukar mycket i våra nya kontorslokaler. I våra tidigare lokaler sitter nu hyresgästerna B3 Commit och de har köpt i princip all vår inredning och behållit rumsindelningen. Vi räknar ihop det hela till 80 procent återbruk. Rätt så dubbelsmart!
Intresserad av återbruk och vill veta mer? Kontakta christin.carlsson@castellum.se

Hatten av!

Visst lät de smarta, gänget på Bright Eco? Vi på Castellum är stolta över samarbetet, hatten av för briljanta, hållbara idéer. Läs mer om deras företag och hur det här med att hyra belysning egentligen fungerar.

Mer att läsa

Läs artikeln

2024-03-01

Nya matavfallslagen - så gör du!

2023-05-03

”Vill inte vänta 20 år – bara för att man kan”

2023-05-02

5 smarta tips – så sparar ni energi

2023-02-22

”Den bästa produkten är den som inte tillverkas”

Visa liknande artiklar