150 lysrör fulla med kvicksilver, det låter inget vidare eller hur? Lösningen blev att behålla och anpassa de äldre armaturerna till ny och energisnål LED-belysning.

Det var under ett underhållsarbete av en butikslokal i Linköping som vi på Castellum upptäckte att de 150 armaturerna bestod av lysrör fulla med kvicksilver. I stället för att lämna alltihop till den lokala återvinningsstationen – för att sedan köpa 150 nya armaturer – kunde vi behålla skalen.
– Det gick utmärkt att använda den gamla armaturen och sätta in LED-lysrör direkt, förklarar Daniel Lindén, projektledare vid Castellum i Linköping.

Hälften så dyrt

Hur gick det till då? Jo, i samband med projekteringen av den nya belysningen kom vi i kontakt med företaget Grönt Ljus, ett företag som är experter på energibesparande belysning. De tar tillvara äldre armaturer och anpassar dem till ny LED-belysning.

En vinst för miljön och även för plånboken?

– Ja, verkligen. Alternativet hade varit att köpa helt ny LED-armatur och då hade vi varit uppe på en dubbelt så hög kostnad, förklarar Daniel Lindén.