Gå till huvudinnehåll

2023-03-08 | 14:50

Alternativet hade varit att köpa nytt

Linköping Energi Hållbarhet

150 lysrör fulla med kvicksilver, det låter inget vidare eller hur? Lösningen blev att behålla och anpassa de äldre armaturerna till ny och energisnål LED-belysning.

Det var under ett underhållsarbete av en butikslokal i Linköping som vi på Castellum upptäckte att de 150 armaturerna bestod av lysrör fulla med kvicksilver. I stället för att lämna alltihop till den lokala återvinningsstationen – för att sedan köpa 150 nya armaturer – kunde vi behålla skalen.
– Det gick utmärkt att använda den gamla armaturen och sätta in LED-lysrör direkt, förklarar Daniel Lindén, projektledare vid Castellum i Linköping.

Hälften så dyrt

Hur gick det till då? Jo, i samband med projekteringen av den nya belysningen kom vi i kontakt med företaget Grönt Ljus, ett företag som är experter på energibesparande belysning. De tar tillvara äldre armaturer och anpassar dem till ny LED-belysning.

En vinst för miljön och även för plånboken?

– Ja, verkligen. Alternativet hade varit att köpa helt ny LED-armatur och då hade vi varit uppe på en dubbelt så hög kostnad, förklarar Daniel Lindén.

Mer att läsa

2023-05-02

5 smarta tips – så sparar ni energi

2022-11-23

Som en gigantisk powerbank

2022-09-29

7 smarta tips - så sparar ni energi

2021-09-06

Unik batterilagring till Vita huset