Gå till huvudinnehåll

2022-11-23 | 23:00

Som en gigantisk powerbank

Linköping Energi Hållbarhet Mjärdevi

Närbild av solpaneler.

Nu är batterilagret och solcellerna på plats i Vita huset i Mjärdevi. – Det fungerar som en gigantisk powerbank. När vi har större effektuttag hjälper batterilagret till att driva huset, förklarar fastighetsansvarige Filip Klasén.

Batterilagret i Mjärdevi blir ett av de största batterilagren i Sverige. Tack vare lagret kan den el som kommer från solcellerna och som inte förbrukas direkt lagras och säljas i stället. På så sätt förebygger man effekttoppar som annars uppstår när många förbrukar el samtidigt.
– Systemet är självlärande och smart. Det känner av när huset har det högsta effektuttaget på ett dygn. Tack vare att vi kan lagra energi kan vi använda den när det verkligen behövs, det anpassar sig efter husets effektuttag, förklarar Filip Klasén.

Laddas upp med solceller

Arbetet startade sommaren 2021. På grund av långa leveranstider drog det ut på tiden, men nu är allt på plats. Solcellerna, som har installerats på husets tak och som laddar upp batterilagret, kommer enligt beräkningar att producera 76 000 kWh per år vilket motsvarar förbrukningen för fyra normalstora villor.
– Det här är verkligen ett häftigt system och det ligger rätt i tiden att satsa på nu när elpriserna drar i väg. Det här är det första stora batterilagret inom Castellum så det är verkligen kul att få jobba med detta, berättar Filip Klasén.

100 på sol!

Satsningen i Mjärdevi är en del i Castellums omfattande satsning 100 på sol, en av Nordens största investeringar i solceller. 100 på sol innebär att närmare hundra solcellsanläggningar ska byggas på Castellums fastigheter fram till år 2025.

Mer att läsa

2023-05-03

”Vill inte vänta 20 år – bara för att man kan”

2023-05-02

5 smarta tips – så sparar ni energi

2023-03-08

Alternativet hade varit att köpa nytt

2022-09-29

7 smarta tips - så sparar ni energi